14 juli 2013

goed nieuws van de afgelopen week

De afgelopen week werd er alweer (zoals de anomalie voorschrijft) zeer enthousiast gereageerd op de verondersteld duifachtige wooren van centrale bankiers, deze week Bernanke, terwijl vorige week de eer naar Carney en Draghi ging.
Met de wind mee van een stuwmeer aan liquiditeit dat nog steeds aangevuld wordt (alleen de Peoples Bank of China doet niet mee) vindt men vaak dat de koerswinstverhoduingen wel wat hoger mogen zijn. vincent reinhart van Morgan Stanley vindt het verhaal van terugnemen van QE door Bernanke alweer oud nieuws.
Deze blies de hoop op meer QE weer nieuwe wind in door zich bezorgd te tonen over de lage participatiegraad. Nee, QE wordt een tandje minder, maar de markt moet beseffen dat men voorlopig nog niet van plan is de rente te verhogen vóór half 2015, misschien wordt het wel later dan half 2015. Maar dan moet de voorspelling voor economische groei en werkloosheid te laag blijken zijn geweest en dat is niet wat de markt nu denkt, getuige de winstverwachtingen.

Het winstseizoen is begonnen. Alcoa doet de aftrap en dat was niet zo slecht als gevreesd. JP Morgan/Wells Fargo was beter dan verwacht. Het is nog te vroeg erg veel over de winsten, omzetten en guidance te zeggen, maar inderdaad, men reageerde alsof men erg weinig van de winsten verwachtte tot nu toe.

Er zit geen schot in het debt ceiling debate in de VS, maar het helpt dat het overheidstekort in sneltreinvaart daalt, afgelopen maand was er een fors surplus.
(plaatje Scott Grannis via a dash of insight)

Het consumentenvertrouwen racet omhoog in de VS en dan kan de sector discretionary niet achterblijven, al is dat nog niet waar te maken aan dee omzetgroei in die sector.
Maar de beurs zegt dat dit gaat verbeteren. Ook technolgie zit weer in de lift, chartisten hoor je al neuriën bij diverse charts van bijvoorbeeld Amazon en Linkedin.
Het consumentenkrediet groeit weer als kool en dat helpt consumptie.

In Europa zie je verdere verbeteringen in de export, met de periferie veel goedkoper geworden en straks Duitsland weer vanouds op dreef. De autoverkopen lijken vanaf het dieptepunt weer aan te kunnen trekken in Europa. Maar vooral de groeiverwachtingen voor het VK vliegen nu omhoog.

In Japan zie je verbetering in de groei van de industriële productie en de geldgroei.

Tostradamus (plaatje Sensex) ziet ineens weer kansen voor India (koersmatig). De rupee is dan ook dermate door de grond gegaan dat IT weer extra concurrerend zou moeten zijn. India heeft betrekkelijk weinig last van de groeiafzwakking van China volgens LSR. De lagere goudprijzen helpen het tekort op de lopende rekening te verminderen. Her en der is men wakker aan het worden dat er iets moet veranderen, want de huidige stagflatie is niet nodig.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten