14 juli 2013

Hilsenrath: Fed neemt QE terug, maar rente niet eerder omhoog, precies als Hatzius voorschreef

Hilsenrath was op CNBC 
Wat zei Hilsenrath bij CNBC: de opmerkingen van Bernanke, notulen veranderen verhaal van FED niet:

De FED wil QE verminderen en gaat dat gewoon doen, september. Punt uit. De FED wilde eind mei helemaal niet signaleren dat ze de rente voor 2015 gaan verhogen. Dat is en blijft het evangelie.

De FED zit niet zo zeer in over de felle reactie van de aandelenmarkt, maar over die van de obligatiemarkt. De FED vindt het heel goed dat er wat  leverage uit de markt gaat door wat Bernanke vertelde eind mei. De lange rente was eigenlijk wel te laag geworden. Maar de FED moet toch vooral reageren op te lage inflatie en te hoge werkloosheid.

Hilsenrath werd stevig in de rede gevallen. Men gaf aan dat de FED een moeizaam opgebouwd arsenaal van reflatie in de asset market niet ineens wil verkwanselen, daar is de economie nog te zwak voor.

Er was nog iemand die 225.000 werkgelegenheidsgroei voorspelde en dat was zijn horror-scenario met helemaal het dak uit stijgende rentes.

Maar goed, die ja taper, nee rente niet omhoog voor 2015 was precies wat Hatzius (oppereconoom van Goldman sachs, misschien wel de meest gezaghebbende econoom in de wereld)  zei dat de FED moest zeggen http://www.businessinsider.com/hatzius-called-the-fed-move-back-in-june-2013-7 .
Bernanke was wel degelijk wat duifachtiger dan de notulen, omdat hij de discussie over de te lage participatiegraad weer oprakelde. Hatzius verdenkt Yellen ervan te gaan pleiten de 6,5% werkloosheid wat lager te maken en daarmee geloofwaardiger het einde van 0% rente uit te stellen.
Het thema van de opvolging van bernanke is belangrijk.
Yellen maakt volgens mij alleen maar een kans als ze de republikeinen kan overtuigen dat ze niet tegen elke prijs een veel te extreem royaal monetair beleid gaat voeren met alle bubbels van dien. Yellen gaat daarom niet tegenstribbelen tegen terugnemen QE. Vasthouden aan rente lang laag is een consistente gedragslijn en dat helpt ook republikeinen te overtuigen dat ze een niet te erge Dolle Mina is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten