7 juli 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De PMI's (surveys voor het meten van het busnessklimaat voor de industrie) trokken wereldwijd aan, zowel in Amerika als Europa. In China niet, maar het was  niet slechter dan inmiddels verwacht.
De ISM non manufacturing, voor de dienstenssector, in de VS was omlaag, een tegenvaller (in lijn met de tegenvallende herziening van de groei in het eerste kwartaal). Een en ander wijst nog wel op groei en het cijfer voor de werkgelegenheid ISM non manufacturing was wel omhoog.
Ander economisch nieuws in de VS was eveneens meestal  goed
 (nieuwe orders, huizenprijzen, construction spending, personal income, autoverkopen) met utizondering van het handelscijfer. Dat viel bitter tegen en zorgde voor neerwaartse herieningen van de verwachte groei over het tweede kwartaal tot benedne de 1,8% van het vorige kwartaal.

Die groei van de werkgelegenheid viel mee met 195.000, met opwaartse herziening van de cijfers uit vorige maanden. Di twas in lijn met de langzaam dalende wekelijkse cijfers van initial claims voor werkloosheid. De beurs was er blij mee, maar de obligatiebeleggers liepen een flinke scheur aan de broek op in de VS. In Europa was de schade voor de rente minder door de nieuwe guidance van de centrale banken in het VK en Europa: ze beloofden de rente voor een lange tijd niet te verhogen. De beurzen reageerden daar heel uitgelaten op, ook al verwachtte al niemand dat de rentes in Europa de komende jaren verhoogd zou worden (ze waren natuurlijk ook blij met de PMI's en tal van nieuwe voorspellingen dat de recessie in Europa gemiddeld voorbij is). Men was even benauwd over de crisis in Portugal en ultimatums aan Griekenland, maar toen er geen besmetting optrad richting Spanje en Italië was men weer opgelucht.

In de VS brak de S&P niet overtuigend door de 1625. Daardoor is het nog onduidelijk of de aandelenbeurzen de angsten van het einde van QE in de VS hebben overwonnen en alleen de obligatiemarkt in treurnis blijft. http://www.stocktradingtogo.com/2013/07/05/sttg-market-recap-july-5-2013/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Stocktrading101+%28StockTradingToGo%29

Geen opmerkingen:

Een reactie posten