16 juli 2013

beste inflatienieuws VS is geweest volgens o.a. Warren Hatch (McAlinden Research)

De laatste maanden zijn de inflatiecijfers behoorlijk naar beneden gekomen, waardoor de nodige centrale bankiers met de handen in het haar zitten. Ze willen juist minder aardig worden (FED) of staan onder curatele om niet aardiger te worden (ECB en Duitsland) of men gelooft daardoor minder dat ze de inflatie fors op kunnen jagen (Japan, zij zitten voorlopig nog het meest comfortabel, samen met Carney die eigenlijk mede is aangenomen omdat hij altijd geluk heeft en zo gaaat het nu weer: plotseling gaat alles beter in het VK terwijl hij daar part nog deel aan had).

De cijfers van de afgelopen dagen laten bijna overal een stijging van de gewone inflatie op jaarbasis zien en een afzwakking van de kerninflatie.
Zoals gewoonlijk kijkt men eigenlijk alleen naar wat er aan de hand is in Amerika.
En daar zie je volgens Warren Hatch toch duidelijk signalen dat de inflatie gaat stijgen.

De PCE-deflator staat nu 1% maar gaat richting 2% volgens de producentenprijzen (en gezien crude materials en intermediate dingen zijn de producentenprijzen nog niet uitgestegen). Import- en exportprijzen staan ineens een pietsje in de plus op jaarbasis. Veel van de daling van de kerninflatie is een vertraagde reactie op dalende grondstoffenprijzen en nu de olieprijs stijgt zal dit zo voorbij zijn (en ik denk samen met de FED dat de sterke daling  van de inflatie voor gezondheidzorg eenmalig is en er straks weer normale stijgingen komen; ook de huren zullen hun stijgende trend vortzetten (huren is 40% van kerninflatie), d.w.z. de kerninflatie gaat stijgen).
.Uit het gekriebel van Warren kun je lezen dat de diensteninflatie nog stijgt en de inflatie nog toonbaar houdt en dat de goedereninflatie over het laagste punt heen lijkt.
NFIB: eindelijk durft men (midden- en kleinbedrijf) nu de prijzen te verhogen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten