25 juli 2013

update vierjaarscyclus

De vorige keer had ik nog een H? ingetekend. Er was een keurig verhaal voor H:
1. de FED ging morrelen aan het monetaire beleid, QE gaat ophouden en daardoor gaat men voorzichtiger worden met leverage en andere zaken zoals uitstroom gelden van Emerging Markets en obligaties .
2. De groei in China valt tegen met lagere grondstoffenprijzen en afromen liquiditeit.
3. Tegenvallende groei in de VS over het tweede en derde kwartaal
4. Terugkerend gedonder in Europa (Portugal, Griekenland, Cyprus, Spanje, Italië).


De markt wilde niet terug, omdat centrale banken probeerden royaler uit de hoek te komen (dat neutraliseerde 1), in China trekt men bij 7% de streep in het zand (neutraliseert 2), in de VS gelooft men toch sterker in het aantrekken van de groei na het zwakke tweede kwartaal (voorlopig zitten de macrozorgen even in de ijskast), in Europa kwam (ik denk terecht) meer geloof in herstel uit de recessie en het politieke gedonder lijkt weer af te nemen (maakt van 4 zelfs een positief punt).

Misschien dat H alsnog snel gezet moet worden, omdat de markt zo toe is aan een correctie en de presidentscyclus in de VS en China tegenwerkt. De winsten gaan niet jofel ex de financials, vooral niet bij kapitaalgoederen. De ISM moet nu echt gaan stijgen (o.a. de Phillyfed geeft hoop deze maand), anders worden de winstverwachtingen in de VS met behoorlijke kans problematisch. Er kan ergens (China, Europa, VS, elders) een schok vandaan komen. Bijvoorbeeld, als Detroit af kan komen van zijn hoge pensioen- en gezondheidszorglasten via faillissement, zullen velen gemeentes in de VS hetzelfde proberen te doen.
Maar H kan nog wel eventjes weg zijn omdat pas in juli er betere aanwijzingen zijn dat de Great Rotation uit obligaties in niet alleen geldmarktfondsen maar ook aandelen op gang lijkt te zijn gekomen.

De liquiditeitscyclus is negatief geworden voor obligaties (maximum ruim beleid is bereikt; obligaties reageren normaal gesproken op de verandering van de liquiditeit), maar niet voor aandelen (de liquiditeit is ver boven gemiddeld en daar reageren aandelen doorgaans op). Overigens zit de S&P in de toolbox en staat deze nu vergelijkbaar hoog als het moment waarop Bernanke de S&P voldoende opgelopen vond om onaardige dingen over QE te melden.

Op de wat langere termijn kunnen de koerswinstverhoudingen wel wat hoger worden: niet 14 maar de voor de kredietcrisis vertrouwde 16 keer de trailing earnings kan terugkomen of 18 minus de inflatie voor de jaar vooruit winsten.

De lage waarderingen van na de kredietcrisis waren te verklaren uit angsten voor staartrisico’s/ sterk geloof in zeer lage reële en nominale economische groei. De angst voor staartrisico’s ebt al een tijd weg en dat kan doorzetten. Het geloof in langdurige financiële repressie in de VS neemt af.

Voor hogere PE’s moet er waarschijnlijk wel economisch herstel komen in Europa, 3%+ groei in de VS en de groei in China moet 7%+ zijn voorlopig. Dat is heel goed mogelijk met een beetje geduld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten