21 juli 2013

samenvatting financieel economisch nieuws

De getuigenis van Bernanke voor congres en senaat was eigenlijk een non event. Hij houdt de rente nog heel lang op nul, maar vermindert vanaf septembber quantitative easing en hij hoopt dat de financial conditions (deS&P, de rente en de credit spreads)  het mogelijk maken helemaal te stoppen met QE half 2014. De werkloosheid kan bij 6,5% nog als te hoog beoordeeld worden om de rente te verhogen, gezien de belabberde andere maatstaven voor de werkloosheid zoals de participatiegraad.
(via Zero Hedge (blog) – The Jobs Number Is BS Says Former Head Of BLS)
De winsten waren ongeveer zoals je had kunnen verwachten, de gerapporteerde winsten zo'n 3% hoger dan de consensus en de revenues lager dan de consensus. de cijfers van banken en healthcare en GE vielen mee, maar sommige tech cijfers waren om te huilen (Microsoft, Google).
De beurs kon hierdoor langzaam verder stijgen. Er was ook betrekkelijk weinig economisch nieuws dat een en ander kon verstoren. Ook het faillissement van Detroit ($ 18 miljard leningen, een record, het vorige failliet stond op maximaal $4,2 miljard) kon geen rimpeltje in de oceaan van kopers slaan, die nu wel genoeg geldmarktfondsen lijken te hebben.

In de VS vielen de initial claims voor werkoosheid mee, maar de retail sales vielen wat tegen. De leading indicators stegen niet ( door de stijgende rente, matige geldgroei en niet meer zo'n goede huizenmarktcijfers). Voorraden waren zwak, housing starts en retail sales ook. Men verwacht door een en ander dat de groei in het tweede kwartaal slechts 0,5 tot 1% zal zijn. Een negatief cijfer is mogelijk. Het cijfer van komende week kan overstemd worden door de jaarlijkse herijking van de BNP-cijfers (de recente groei zou wel eens iets hoger kunnen zijn geweest hoop ik).
De CPI was iets hoger dan verwacht (door benzine), in andere landen was dit overigens ook vaak het geval.
De voorlopers Phillyfed en Empire State survey waren mooi, dat belooft een hogere ISM.
In Duitsland viel het ZEW sentiment tegen (met de IFO kan hetzelfde gebeuren). De handelsbalans van Italië verbeterde weer behoorlijk, nieuwe orders ook.


1 opmerking:

  1. Every weekend i used to go to see this website, because i
    want enjoyment, since this this web site conations genuinely nice funny stuff too.


    Feel free to surf to my web-site; Lifestyle Liberation Blueprint

    BeantwoordenVerwijderen