4 juli 2013

Likonomics om kwaliteit groei China te bevorderen

De groei van China is behoorlijk af aan het zwakken. De nieuwe machthebbers zeggen nu dat het groeifetishisme moet worden afgezworen. Kwaliteit van de groei gaat nu boven de kwantiteit. Ze willen de fout van de Sovjet-Unie niet herhalen. Daar had men ook enorme economische groei tot ongeveer 1970 en bij nader inzien bleek in 1990 dat die groei niets voorstelde, men was gewoon arm, veel armer dan de omvang van het BNP aangaf.
Barclays liet daarom een verhaal uit de pen vloeien dat Likonomics over  China uitgestort gaat worden: afzwakking van de economische groei ten guste van de kwaliteit, afzwakking van de kredietgroei en hervormingen.
 De kredietgroei is te ver gegaan vindt men. De rente moest daarom omhoog. Banken werd de stuipen op het lijf gejaagd met die hoge rente.
China nadert de 200% schulden versus BNP en dan wordt het gevaarlijk. Ook al die wealth management products met duistere gegarandeerde dan niet gegarandeerde opbrengsten die DNB voor Nederlandse pensioenfondsen zou afkeuren.
De groei in China is te hoog voorgesteld JP Morgan (Feroli) heeft berekend dat de export $60 miljard lager was dan verteld (ook de importen waren iets groter). De groei is kennelijk al veel lager dan de gemelde 7,7%.
Die export moet weer aangezwengeld worden. Dan moet de yuan omlaag. Dat kan, nu de valutareserves niet meer groeien (niet zo best voor wereldliquiditeit).
 
Likonomics brengt groei terug tot 6-8% volgens Barclays, met klwartalen van slechts 3%. als het verband met beurzen en groei gehandhaafd blijft, is dit geen goed nieuws voor beleggers in aandelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten