5 juli 2013

Gaat de hemel open nu Draghi voor een onduidelijke langere tijd de rente niet gaat verhogen, wellicht gaat verlagen?

Draghi kon de blits maken op een dag dat de Amerikaanse beurs dicht zit. Juli en Amerikaanse beurs dicht, dan hebben je woorden maximale impact. Tijd dus om iets nieuws te roepen. De markt snakte naar onverwacht goed nieuws na al die onaardige fratsen van Bernanke dat hij op gaat houden de punch bowl bij te vullen.


Draghi was eigenlijk al een beetje afgetroefd door Carney in het VK, maar hij wist zich toch aan te sluiten bij het guidance game van Bernanke: het woordenspel over een extended period waarop speculanten kunnen bouwen op een extreem lage rente.

Ik had niet gedacht dat er guidance van de ECB nodig was dat de rente zeer laag gehouden zou worden door de ECB bij de huidige onderbezetting, oplopende te hoge werkloosheid, te lage inflatie, problematisch kredietgroei en geen uitzicht op meer dan 1,5% groei in 2013 en 2014.

Maar de markt vond van wel en was door het dolle heen, zonder op de vinger getikt te worden door Amerikanen (die zoals bekend alles beter weten, alleen wat gebeurt op Wall Street telt immers en de rest is folklore).

Was het nu werkelijk zo dovish, duifachtig? Elga Bartsch van Morgan Stanley schreef dat ze tegen haar verwachting in de rente niet verlaagd hadden. Ik had gehoopt dat ze voortgang met de EIB hadden bereikt om Zuid-Europa te helpen, maar dat was ijdele hoop sinds eurozone ministers van financiën aangegeven hadden hier geen tijd voor te hebben. Draghi torpedeerde zelfs in zijn persconferentie de te hoge verwachtingen op onconventionele nieuwe middelen voor monetair beleid. Dat neemt veel meer tijd dan je denkt, zo wist hij door schade en schande wijs geworden, want men doet in Europa wel heel erg zijn best beslissingen zo veel mogelijk uit te stellen.

Er was overigens wel een discussie geweest of de rente verlaagd moest worden. In ruil voor de onwil om de rente te verlagen kon Draghi melden dat er een unanieme beslissing was genomen om te gaan orakelen dat de rente nog lang laag zou blijven, misschien nog wel lager. Hoe lang lang was, dat had men nog niet bepaald. Draghi zei in de persconferentie dat het meer dan twaalf maanden was. Maar goed, door te vertellen dat ze de rente ook konden verlagen ga je hoop creëren dat dit ook gebeurt en dat kun je dan weer in de koersen prijzen.

Alle nieuwe dingen die een centrale bank doet, daar gaat men eindeloos over schrijven en verzinnen hoe een en ander nog mooier dan mooi kan worden. Koersen reageren daar soms heel erg positief op, totdat blijkt dat de keizer geen kleren heeft.

De ECB ziet allerlei risico’s op grond waarvan ze nog héél lang lief moeten zijn: economische ontwikkelingen die verschrikkelijk slecht zijn in Europa en daar is nu zelfs een nieuwe factor bijgekomen: gedonder in het monetaire beleid in andere landen zoals Amerika en China.

Draghi belooft iets te gaan doen als die nieuwe factor te veel onheil veroorzaakt en dat is natuurlijk buitengewoon nobel en als hij inderdaad iets voor Eurozone landen kan doen om de eventueel stoute plannen van Bernanke en Zhou te dwarsbomen, te verlichten, dan zou dat natuurlijk geweldig zijn.

Maar de guidance van Draghi is veel minder precies dan die van de FED, geen getallen en geen kalender. Het is de vraag of individuele verwachtingen van ECB-leden gepubliceerd gaan worden (met dan gevis naar wat Duitsland wil etc.).

De ECB signaleerde dat het iets beter gaat in Europa, activiteitsindicatoren en de vraag dat is beter en diverse surveys die met vertrouwen te maken hebben zijn nu ook iets beter. De rente is niet zo veel opgelopen dat de ECB daar op stel en sprong iets aan moest doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten