28 juli 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De winstcijfers over het eerste kwartaal hielden de beurzen het meeste bezig. Per saldo viel een en ander iets tegen (bijvoorbeeld kapitaalgoederen, dat was bijna overal niet goed), maar er waren ook goede berichten (Facebook kon daarom 30% omhoog).  Ex financials en healthcare zijn de winsten echter iets tegenvallend.
Verder blijft men maar negatief schrijven over de groeivertraging in de BRIC's. dat lijkt overdreven veel aandacht te krijgen. Zo erg kan het niet zijn. Goed is een en ander niet, diverse landen zoals Turkije en India moeten hun munt verdedigen met hogere rentes.

De voorlopige PMI's van Markit waren overal iets beter dan verwacht, behalve in China, waar de PMI verder onder 50 zakte. In Europa bevestigen de cijfers van Markit een licht positieve groei. De Duitse IFO bleef op ongeveer hetzelfde mooie niveau, maar de expectations daalden iets wat tegenvallend was voor de markten. In Italië stegen de retail sales iets in mei en steeg het consumentenvertrouwen behoorlijk afgelopen maand.

In de VS stegen de nieuwe orders, het consumentenvertrouwen (University of Michigan) verbeterde, new home sales waren flink omhog, maar existing home sales iets naar beneden. De hypotheekverstrekking verloopt stroever op de hogere rentes, maar schrikt aanvragen om huizen te kopen nauwelijks af, wel die voor herfinanciering.

In Japan verbeterde de handelsbalans, de kerninflatie steeg voor het eerst sinds jaren en wel met 0,4%. De angst dat het monetaire beleid iets minder royaal zou kunennworden zond de yen ook omhoog en dat was geen goed nieuws voor de beurs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten