26 juli 2013

de keer in de lange rentecyclus door de bumblebeerede van Draghi

Het is nu een jaar na de bumblebee speech van Draghi (bumblebee: Draghi had het over de euro die eigenlijk een soort hommel was die om onduidelijke reden kan vliegen, een bij doet dat beter en het was zijn doel de euro meer een bij te laten zijn dan een hommel).
 
Men herinnert nu die speech omdat die een eind maakte aan de staartrisico's van Europa, de ondergang van de europeriferie werd afgewend. Over enkele jaren zullen we ons de speech echter herinneren als de keer in de lange rentecyclus.

Amerikaanse lange rente vanaf 1790 (bron: Bianco Research)

Dieptepunten in 1824,1900,1942 en 2012. hoogtepunten in 1798,1842,1920 en 1981


Sinds 1981 toen Volcker hardhandig de inflatie te lijf ging is de rente structureel gedaald. Die daling zette veel verder en langer door dan vrijwel iedereen dacht. Maar in 2012 lijkt het keerpunt te zijn gekomen, toen Draghi beloofde alles er aan te doen het staartrisico in Europa de kop in te drukken, waardoor de safe haven premie van o.a. Amerikaanse Treasuries begon weg te smelten.
Het einde van de bull markt voor obligaties kwam toen Draghi de verlossende woorden sprak:

"Within our mandate, the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough."

En de markt geloofde het. Sindsdien zijn de staartrisico’s uitgeprijsd en de safe haven premie van bepaalde staatsobligaties begon weg te smelten.

Echt hard ging het pas toen Bernanke begon te suggereren dat hij QE zou gaan verminderen later in 2013, met onder meer als belangrijke reden dat de risicoscenario's minder waarschijnlijk waren geworden en daardoor werd meer QE minder nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten