6 juli 2013

is de trend sterk genoeg voor buy and hold?

Mijn zorg is dat de vierjaarscyclus heeft gepiekt en er een behoorlijke correctie ten opzichte van de vierjaarstrend op gaat treden.
De zwarte lijn geeft de S&P aan, de rode lijn de S&P gedeeld door het vierjaars voortschrijdend gemiddelde en de groene de S&P gedeeld door het gecentreerd gemiddelde (van twee jaar ervoor tot twee jaar erna). De groene geeft aan wat je wilt weten, maar dat weet je pas twee jaar later.
De rode lijn geeft aan dat we zo'n 30% hogere koersen hebben dan het vierjaarsgemiddelde en dat kan de top zijn.
Moet je nu gillend weglopen? Dat hoeft niet, als de trend heel erg sterk omhoog is, zoals in 1994 of 1998. Dan is de terugslag kort en vermoedelijk niet heel groot. De macro verbeterde toen en de winststijgingen waren heel goed.
Nu in 2013 lijkt de trend eveneens behoorlijk omhoog, zij het waarschijnlijk wel wat minder steil omhoog. De winstgroei lijkt wat minder, maar als de groei aantrekt tot 3,5%+ dan zal er behoorlijke winstgroei zijn. De koerswinstverhoudingen nu zijn vergeleken met de rente nu veel lager.  Het kan dus de moeite waard zijn gewoon te blijven zitten op je aandelen. Gerust ben ik er nog niet op, maar als je een horizon hebt van meer dan twee jaar, dan gloren er toch goede tijden voor aandelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten