20 juli 2013

lange rente versus lange inflatie en korte rente

In een vorige post liet ik zien dat de tienjaarsrente in de VS behoorlijk goed samenhangt met de gemiddelde inflatie van de voorgaande tien jaar (samen met de korte rente).

Je kunt ook de lange rente alleen uit de korte rente opbouwen. Dat is de groene lijn: de korte rente plus een langer gemiddelde van de korte rente plus 1% voor de normale steilheid van de rentecurve. Dat is het standaardplaatje van de rente dat ik de laatste jaren laat zien over de rente.

In bepaalde tijden is het vooral de inflatie die de lange rente bepaalt, in andere tijden kijkt men toch vooral naar de FED. Bijvoorbeeld sinds 2004 kun je maar beter naar de FED kijken. Dat duurt al betrekkelijk lang, het zou zo maar weer kunnen dat we weer een periode gaan krijgen dat je wat meer naar de inflatie moet kijken. Dan zou de rente overigens behoorlijk moeten stijgen (en als je dan ook nog overshooting krijgt, dan is de UFR rijkrekenrente vermoedelijk veel te laag).
Hierboen een update met wekelijkse cijfers in plaats van kwartalcijfers. Dan kun je zien dat de rente te hoog is geworden als je voldoende aan de lippen van Bernanke hangt en dat de korte rente echt niet in de komende jaren verhoogd wordt. Maar als de FED allerlei onaardige dingen gaat communiceren omdat de S&P veel te hoog staat, dan zouden de hoogtepunten van 2010 en 2011 geraakt kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten