9 februari 2012

Macro surprise index verbaast positief in VS en Noord Europa, negatief in Pacific en Zuid Europa


Het plaatje van ASR laat zien dat we vermoedelijk wat te pessimistisch zijn over de groei in Europa buiten de oorlogszone van de PIGS. De IFO in Duitsland vertelde een heel ander verhaal dan wat we elke dag horen, namelijk dat het crisis is en blijft dit jaar. Ook Scandinavië verbaast positief en in het VK gaat het ook minder droevig dan aanvankelijk verwacht. Hopelijk slaat dat over naar Nederland, maar daar zit de vastgoedmarkt ons vertrouwen te veel verder aan het ondermijnen, terwijl de inkomensgroei naadje pet is. Dat kan allemaal niet goed gemaakt worden door de export.
In Duitsland ligt een en ander er wat florissanter bij: de huizenmarkt trekt eindelijk aan, het vertrouwen van de Duitsers is nog goed, de vakbonden zullen een goede reële loonstijging weten te bedingen en via de lagere euro is Duitsland weer wat meer aan het exporteren geslagen. Een en ander komt er nog niet zo duidelijk uit qua groei van de industriële productie en groei consumptie, maar dat komt vast nog wel. het is dus niet zo raar dat de DAX het zo goed doet de laatste tijd.

In de VS leken de surprise indexen getopt te hebben, maar onverwachts zijn we weer terug op de oude toppen. De verrassingen willen maar niet verdwijnen, kennelijk moeten we nog enkele maanden geduld hebben, voordat economen hun zwartgallig vergif hebben weggespoeld in overmatige QE.

In de Pacific gaat het niet goed met de verrassingen. Dat is verbazend, want elke dag horen we dat het daar zo goed gaat en de groei zich niets aantrekt van de beslommeringen in het Westen en dat men meer aan elkaar in Azië verkoopt om dat minder in Europa op te vangen. De groei in China lijkt toch wat meer tegen te gaan vallen dan aanvankelijk gedacht. De voorwaarschuwingen hebben we al gehad: dalende huizenprijzen, overspeculatie in Wenzhou maar vooral ook veel minder vraag naar staal en elektriciteit dan gedacht. De groei van China lijkt onder de 8% te gaan komen, nu de infrastructuur- en vastgoedinvesteringen op een lager pitje staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten