15 februari 2012

De wraak van de pessimisten komt nog wel


De pessimisten onder ons zitten vertwijfeld te kijken naar de koersstijgingen van de laatste maanden, terwijl de wereld onder onze ogen aan het vergaan is.

Dat achterlijke geloof dat de driejaars deposito’s van de ECB alle problemen in Europa oplossen moet maar eens ophouden. Tonnen extra liquiditeit leiden voor geen gram tot betere solvabiliteit. De kans dat Griekenland de Eurozone verlaat neemt hand over hand toe. In Duitsland, Nederland en Finland roept men steeds harder dat die Grieken nu echt eens een keer failliet moeten gaan, al dat uitstel veroorzaakt stinkende wonden. Finland begint beslag te leggen op extra collateral van de vier grootste Griekse banken. In Griekenland gaat men na de verkiezingen voorlopig eerst eens een tijdje niets besluiten bij gebrek aan iets dat op een regering lijkt. De schulden versus BNP -problematiek verergert vooral door de instorting van het BNP: er is al 17,2% vanaf sinds de top.

In Iran zie je de situatie met de dag verslechteren. Iran leidt Al Qaida op volgens een afspraak uit 2009 om wat professioneler toe te slaan, al lijkt dat bij de aanslag in Thailand nog niet erg gelukt (eigen benen eraf toen bom weer in de eigen auto terugketste) (Sky News' intelligence
sources have said Iran has been supplying al Qaeda with training in the use of advanced
explosives, "some funding and a safe haven" as part of a deal first worked out in 2009 which
has now led to "operational capacity". http://bit.ly/zc50iN).

De markt is veel te positief over de solvabiliteit van de Europese banken, die hebben echt nog een smak nieuw kapitaal nodig om zonder kunstgrepen solvabel genoeg te kunnen worden genoemd. Scherpere regelgeving zit de banken achter de vodden, dus reken maar op tegenvallers. Niet alleen de Spaanse regering nodigt haar banken uit tot het maken van nieuwe voorzieningen, ook in andere landen is dat populair (in Nederland vindt DNB de voorzieningen van banken voor verliezen op financiering van vastgoed als iets waar niet genoeg aan toegevoegd kan worden zo lang men niet meer weet wat het waard is).

In de Eurozone is de recessie ernstige vormen aan het aannemen in Zuid Europa en Estland en nu lijken België en Nederland, waar de recessie (-2,8% krimp in het vierde kwartaal (geannualiseerd)) harder om zich heen aan het slaan is dan in Spanje, zich bij dit blok te hebben aangesloten. Dat wordt nog meer zoeken naar slim bezuinigen, want tot nu toe hebben we kennelijk dom zitten te bezuinigen.

In China is de beurs niet vooruit te branden geweest en dat krijg je ervan als je de speculatie op de vastgoedmarkt uit de hand laat lopen, investeringen groter dan consumptie zijn, je afhankelijk bent van export naar o.a. Europa, de kredietgroei zo afknijpt en je rampgebieden als Wenzhou hebt laten ontstaan, spooksteden in Buiten Mongolië etc. Het vervelende is dat de Chinese beurs zo keurig vooruitloopt op de Amerikaanse beurs, zie plaatje van The Reformed Broker: de pessimisten moeten gewoon nog wat geduld betrachten en alles komt weer goed voor ze, als we een beetje pech hebben...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten