7 februari 2012

Kredietrisico staatsleningen neemt af; Emerging Markets beter dan Frankrijk?


De tabel van Bespoke laat zien dat in 2012 de verzekeringspremie om staatsleningen te verzekeren in een vrije val is geraakt in bijna alle landen behalve Portugal.
De CDS premies zijn nog torenhoog als je ze in een historisch perspectief plaatst. 163 bp voor Frankrijk of 84 voor Duitsland, dat is toch wel heel erg veel (waar is de tijd dat we 10 bp al mooi vonden?).
De wereld is veranderd, Latijns Amerika (Brazilië, Mexico, Peru, Colombia en vooral Chili) worden nu kredietwaardiger gezien dan de meeste landen van de Eurozone en hetzelfde geldt voor Indonesië en Filippijnen. Opkomende landen die als nog maar net investment grade of nog niet eens investment grade gezien worden (als ze in andere valuta lenen dan hun eigen valuta) winnen het qua CDS premies van landen als Frankrijk of België (dat dit jaar wel de grootste % val van de CDS premie voor elkaar kreeg).
De rating van de Opkomende Landen is nog steeds veel te laag vergeleken met de onderontwikkelende landen in bijvoorbeeld Europa.
Wie had ten tijde van de Tequila crisis kunnen denken dat men schulden van Mexico in 2012 veiliger zou zien dan die van Frankrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten