12 februari 2012

De labradoedel pikt het niet meer in en over Griekenland


In de Financiële Telegraaf staat een opiniepeiling of Griekenland nog geholpen moet worden met nieuwe noodsteun. Sinds Nikkelen Neelie heeft gezegd dat we een faillissement van Griekenland echt wel overleven zien we een versnelling van de afkalving voor steun voor noodhulp onder het Nederlandse publiek. Een ontstellende 92% is tegen verdere noodhulp aan Griekenland. De labradoedels laten zich niet langer chanteren door de Griekse politici.

Niemand kan nog geloofwaardige scenario's produceren waarbij Griekenland afkoerst op minder dan 120% staatsschuld versus het BNP, ook al schrijven we 80% van de Griekse staatsschuld af. Dat begint door te dringen bij het publiek.

Zeer vervelend voor de Grieken is dat de banken nu ook denken dat ze een faillisement van Griekenland met gemak kunnen doorstaan (de Rabobank juichte dit weekend al dat de banken weer aan elkaar durven te lenen, in ieder geval de Rabobank durft het nu de ECB overuigend te veel liquiditeit verstrekt).
Griekenland helpen is nu niet meer zo duidelijk goed voor de eigen banken en dan valt het animo kennelijk weg. de Europese gedachte, solidariteit is steeds verder te zoeken.

Het geduld is op met de Grieken. Ze zijn nog niet halverwege met de offers die ze moeten maken en ondertussen piepen ze al of ze levend gefileerd worden. De toestand is verschrikkelijk, maar beter dan in Ijsland vlak nadat daar de boel instortte.
De vlucht van zwart geld naar Zwitserland is enorm (het is me een raadsel waarom Grieken nog geld op hun bankrekening laten staan in Griekenland), de rijken betalen nog steedds geen belasting. Er schijnt wel een belastingverdrag te komen tussen Griekenland en Zwitserland om die goudmijn te gaan aftappen, maar voorlopig is er nog geen uitzicht op voldoende belastingbetalingen door o.a. de rijken.
De politici moeten herkozen worden in Griekenland in april en het egint duidelijk te worden dat je dan niet langer al die bezuinigingen zoals door Europa opgelegd kunt steunen. Misschien steunt men vanavond nog wel het Europese dictaat, maar bij een van de volgende dictaten zal dit niet meer het geval zijn. De offers houden maar niet op, er is geen licht aan het eind van de tunnel. Dat leidt tot revolutie, andere oplossingen.


cartoon: via WSJ: pepper and salt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten