2 februari 2012

De eurocrisis: het naderende faillissement van De Bundesbank en DNB als de drie jaars deposito’s van de ECB in de triljoenen gaan lopen

Elke dag lezen we dat er enorme vooruitgang is geboekt hoe de afschrijving op Griekse staatsleningen door banken zal plaats hebben. Banken hopen ervan af te komen met 70% verlies op hun Griekse staatsleningen, terwijl 75% al weer als ook heel gunstig resultaat gezien aan het worden is. Het IMF is geen goede vriendjes met de ECB meer nu ze erop staan dat ook de ECB een duit in het Griekse zakje doet qua verliezen. Dat is dan weer ontoelaatbaar voor Duitsland, dat dan wat geld mag ophoesten om het kapitaal van de Bundesbank weer genoeg in de plus te krijgen.

Mevrouw Lagarde probeert € 500 miljard bij elkaar te sprokkelen voor het IMF om wat centjes te kunnen uitlenen aan spilzieke zuiderburen in Europa. Eerst heeft ze nu de grote zandbak aangedaan, Saoedi-Arabië. Brazilië wil wel solidair zijn met zijn voormalige kolonisator en extra invloed verwerven in het IMF en China is al helemaal wel hiervoor te porren.
Wen Jiabao heeft weer het verhaal rondgestrooid dat China aan het zinnen is op mogelijkheden om het ESM/EFSF te helpen.
Men is goed op weg een € 1500 miljard gezamenlijk fonds van ESM+ EFSF + IMF bij elkaar te vergaren om in het Europese knoflookputje te stoppen.

Dwars tegen dat goede nieuws in waren de boze woorden van de Duitse Bundesbank, die niet langer nog oneindig meer onderpand van de meest onsolvabele Europese landen wil accepteren (men heeft al € 496 miljard, men bezit o.a. € 12 miljard aan Griekse staatsschuld), zie Ambrose Evans- Pritchard (altijd een lust om te lezen voor de beren die de Eurocrisis in een soort Armageddon zien aflopen): Bundesbank sinks deeper into debt saving Europe
http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9055142/Bundesbank-sinks-deeper-into-debt-saving-Europe.html. . Als de Eurozone uit elkaar valt en er ik weet niet hoe veel duizenden miljarden toegewezen worden 3 jaars LTRO deposito’s in de komende kwartalen dan worden de verliezen voor de Bundesbank en De Nederlandsche Bank onaanvaardbaar groot (waar is Wilders om ons voor dit soort gigastroppen, waarbij die paar miljard verkeerd afgelopen speculaties van Vestia maar een peulenschilletje zal blijken te zijn, te behoeden?)).

Het Target2 systeem van de centrale banken waarbij de Bundesbank en DNB gedwongen zijn monstersommen als tegoedbonnen van de andere Europese banken als onderpand te accepteren voor financiering van het banksysteem in de Eurozone moet toch een grens hebben (het is eigenlijk van den gekke dat niemand dit vond en de BuBa nu pas begint te piepen).
Je gaat er maar bankroet aan, in ieder geval moet je eerst op je knieën gaan smeken om geld te krijgen om je kapitaal te versterken nu je via waardeloos onderpand zo veel kapitaal in het putje kan gaan zien verdwijnen.
(ik heb al eerder over Target2 geblogd: http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2011/12/tegoedbonnen-centrale-banken-eurozone.html)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten