21 februari 2012

Griekenland straks toch failliet: 27 maart eerste afschrijvingenEr is zowaar een akkoord uitgedokterd hoe Griekenland een deel van zijn schulden gaat vergeten te betalen via het toestoppen van € 130 miljard. De private sector gaat 53% van de hoofdsom afschrijven, de rente omlaag doen en de looptijden verlengen, samen goed voor 75% verlies. De ECB doet ook wat water bij de wijn.
De afgesproken haircuts zullen van toepassing moeten zijn op de aflossingen van 20 maart en met 7 dagen vertraging is er dan de officieuze default.
De officiële default is misschien later. Eerst moet 95% van de private sector akkoord gaan met het voorstel en de hedgefunds vinden het veel te leuk om dit niet te doen, waardoor het moeilijk wordt de benodigde 95% bij elkaar te krijgen. Als dat niet lukt kan er weer van alles gebeuren. Vertraging, minder of meer afschrijving, toch uitoefenen van de CDS, een oficieel default.
Ondertussen zullen de verkiezingen in april de zaak ook gaan bemoeilijken. Extreem links komt vermoedelijk aan de macht en die gaan niet akkoord met het huidige voorstel. Een en ander zal heronderhandeld moeten worden, terwijl ondertussen de steun voor de euro in Griekenland snel afbrokkelt.

De rekkelijken uit het Noorden zullen steeds minder royaal worden als de nieuwe scenario's leiden tot een basisscenario van een overheidsschuld van 140%+ in 2020 in plaats van de nu verzonnen 120,5% van het BNP. Dat zal ook tot nieuwe problemen leiden.

De ECB is nu ook officieel een debiteur die voorgaat. Het IMF ging al voor en het ESM zal dat ook doen. De andere debiteuren zullen er bij een default erg bekaaid afkomen.

De markt mag nog even blij zijn met de oplossing: we kicked the can down the road. Maar Griekenland blijft de naughty boy.

Ter relativering: O"Neil van Goldman Sachs stelt dat China elk kwartaal een totale extra economie ter grootte van Griekenland creëert. De wereld is niet zo afhankelijk van Griekenland.
[maar rebranding van Griekenland in Hellas kan geen kwaad denk ik]

(bewerkte foto's: Agence France- Press / Getty images;Lagarde en Papademos en foto Economist met Venizoulos, Papademos (samen in weerbare houding zoals onze verzetshelden, de gebroeders Temmes), Schäuble en Franse minister van financiën)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten