5 februari 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van afgelopen week (28 januari-5 februari)

Er was veel macro nieuws van de week, vooral in de VS. Het macro nieuws viel mee, in Europa (en vooral het VK) zelfs nog meer dan in de VS.
In de eerste week van de maand komen de surveys los hoe het met de industrie en de dienstensector gaat in heel wat landen.
De ISM manufacturing, de barometer voor de Amerikaanse industrie) verbeterde 1 punt naar 54,1 met nieuwe orders relatief sterk. In Europa en de opkomende landen waren de barometers voor het bedrijfsleven (PMI's) ook sterk. India boekte voor de tweede maand op rij de grootste stijging en daar staat de PMI boven 57 (geen wonder dat de beurs in India een van de beste is dit jaar).
De ISM non manufacturing was in de VS bijna 57 en dat was een grote meevaller die wijst op meer banengroei in de dienstensector.
Die banengroei was met 243.000 ongeveer 100.000 meer dan de consensus dacht. Een flink deel van die verrassing komt door het ongewoon warme weer in januari,maar toch, de cijfers waren heel mooi, breed gedragen over de sectoren en de werkloosheid daalde verder (enig minpuntje: de participatiegraad verbeterde niet).
De huizenprijzen daalden in de VS. een tegenvaller (maar dat was november, oud nieuws). De autoverkopen waren zeer sterk, al waren de uitgaven voor consumptie in januari zwak, vooral ook gezien de stijging van het inkomen met 0,5% (niet geannualiseerd) in januari.

De angst voor de eurocrisis neemt nog steeds af, zichtbaar in dalende rentes in Italië en Spanje. De Grieken stribbelen nog wat tegen bij de te nemen maatregelen bij de afstempeling van hun schulden (Duitsland moet niet gaan controleren op belastinginkomsten in Griekenland, gewoon veel en veel meer doneren, zodat ze minder hoeven te bezuinigen) maar de markten zijn niet onder de indruk, ze dromen weg bij wat een triljard euro aan driejaars deposito's van de ECB op 29 februari aan luchtbellen kan veroorzaken op de Europese beurzen.

Het rommelt wat in Rusland en Iran, maar dat mocht de pret niet drukken.
De lange rente hoort te stijgen bij al dat goede macronieuws, maar dat was teleurstellend weinig het geval.

Bernanke hield zijn Humphrey Hawkins Testimony, maar daar kwam helemaal geen nieuws uit (heel ongebruikelijk; de FED heeft kennelijk nu echt alles gecommuniceerd wat er te communiceren viel, er waren alleen wat moppers dat de FED politiek bedreef met het verhaal over het stimuleren van de huizenmarkt).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten