8 februari 2012

Transcranial Direct Current Stimulation (TDCS) gaat veel mensen veel slimmer maken

Transcranial Direct Current Stimulation (TDCS) is volgens Andersen mogelijk, zie zijn artiekel Why Cognitive Enhancement Is in Your Future (and Your Past)
http://www.theatlantic.com/technology/archive/2012/02/why-cognitive-enhancement-is-in-your-future-and-your-past/252566/

Men is grote vorderingen aan het maken en baanbrekende resultaten zijn op niet al te lange termijn mogelijk. Via het stimuleren van bepaalde delen van de hersenen met pijnloze elektrodes worden bepaalde neuronen plastischer en zou men gemakkelijker kunnen leren, we zouden er beter mee worden in taalbegrip, wiskunde en minder vergeetachtig worden.

Er is veel geschreven hoe de ICT Revolutie leidt tot een kenniseconomie met internet overal, met medische doorbraken, maar nog niet veel hoe de wetenschap ons slimmer gaat maken. Het klinkt bedreigend: wat moet je ervoor inleveren, word je gedwongen van tijd tot tijd TDCS te ondergaan, komt er een bovenklasse, übermenschen met TDCS en een onderklasse zonder TDCS en andere technieken. Als de nieuwe technieken goedkoop zijn of snel worden (zoals bij mobieltjes gebeurde) dan lijkt een en ander niet zo gevaarlijk, maar als al die slimheid alleen maar via dure operaties en pillen gaat dan is een en ander bedreigender.
Het is niet moeilijk allerlei horrorverhalen te verzinnen waarbij je straks om de zo veel tijd gehersenspoeld wordt om de juiste normen en waarden van het moment over te nemen.
Het artikel relativeert dat mensen al duizenden jaren veel slimmer aan het worden zijn. Dat heeft mensen tot mensen gemaakt, de heersers op aarde.
Vooral de laatste tienduizend jaar is het hard gegaan met de slimheid van mensen.
(tenminste zoals wij dat meten). Mensen hadden duizend jaar geleden grote moeite te leren lezen en schrijven, nu doet iedereen dat moeiteloos als kind. Rekenen was al helemaal een groot probleem, dat was tot de zestiende eeuw een ondoenlijke zaak (want hoe veel is LXVII + XCII?
Er komen pillen en apparaten die het brein veel beter, sneller maken. Over honderd jaar zal men op ons neerzien als zijnde grote domoren. Zo moeilijk waren die verzinsels van Einstein, voor zo ver dan niet achterhaald, toch ook weer niet hoor ik ze al denken.

5 opmerkingen:

 1. Interessant. Hopelijk zijn dan ook de schrijffouten verleden tijd in dit verhaal ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja sorry voor de (inmiddels herstelde) tikfouten. als ik zoals gewoonlijk na 24.00 blog dan tik ik er vaak flink naast

  BeantwoordenVerwijderen
 3. It's nearly impossible to find well-informed people about this subject, however, you sound like you know what you're talking about!

  Thanks
  Feel free to surf my website :: penis extender

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. die richting had ik (geen expert) het niet opgezocht, dit soort zaken zal men vast ook elektronisch gaan stimuleren

   Verwijderen
 4. You should be a part of a contest for one of the highest quality
  websites on the net. I'm going to recommend this web site!
  My web blog ; penis enlargement

  BeantwoordenVerwijderen