23 februari 2012

Iran aanvallen? Zijn ze een haartje betoeterd zo denken Obama c.s.


Strategas legde het weer eens uit: vertrouwen komt te voet en verlaat je te paard als de benzineprijzen stijgen. Als de olieprijzen verder stijgen, dan gaat de benzineprijs omhoog, het vertrouwen omlaag, de macro economen volgen braaf met lagere voorspellingen voor economische groei.
Olieprijzen moeten overigens wel flink stijgen wil het belangrijker zijn dan werkgelegenheidsgroei voor de approval rating van de president. Maar als Iran wordt aangevallen/ zelf mijnen gaat leggen in de straat van Hormuz dan zal de olieprijs flink stijgen. 1 miljoen vaten minder olie-export vanuit die contreien zorgt voor 26% olieprijsstijging zo rekende iemand voor (lijkt me wel veel, maar de stijging kan fors zijn).

Obama weet dit heus wel en oefent dus grote druk uit op Israël om dit jaar niet aan te vallen. De VS gaan dit zoals hierboven uitgelegd niet doen. Israël kan het karweitje niet helemaal alleen aan en heeft wat hulp van Amerika nodig, zo legde Stratfor uit. En die krijgen ze niet. Alleen de game theorie van de trembling hands dat partijen uitgaan van verkeerde inflatie, in paniek raken, kan roet in het eten gooien (en helaas is dat een behoorlijke kans, zie hoe hardnekkig Saddam Hoessein bleef geloven dat Irak niet zou worden aangevallen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten