8 oktober 2013

debt ceiling VS wordt 99,9% zeker verhoogd: waarom maken we ons zo druk hierover?

Er wordt een politiek schaakspel gespeeld over de verhoging van het schuldenplafond in de VS. De republikeinen krijgen nog meer de schuld van dit gesol met de kredietwaardigheid van de VS en de overlast van grote delen van de overheid dan de democraten. De overheidsuitgaven die nu niet gedaan kunnen worden versterken de sequester en er is een categorie die het leeuwendeel moet dragen: defensie, al wordt dat snel gerepareerd. Een VS dat niet naar hartenlust via drones zonder proces niet veroordeelde terroristen kan vermoorden, dat kan toch niet.

Er is in ieder geval overeenstemming dat het niet verhogen van het schuldenplafond uiteindelijk catastrofaal is, iets waarbij vergeleken het faillissement van Lehman een feestje lijkt. Een overheid die ineens minder geld mag uitgeven dan ze binnen krijgen, dat is natuurlijk te gek om los te lopen. Dan krijg je Griekse toestanden.
Daarom is het vrijwel zeker dat het schuldenplafond verhoogd wordt. Men kan de boel nog saboteren door het slechts voor een paar weken te doen en het net na 17 oktober te doen, maar verhoging van het schuldenplafond is dan zeker. Als het parlement het niet doet dan kan Obama het zelf doen volgens Clinton. En na 20 oktober mag dat uiteraard, omdat het landsbelang dat vraagt.

De republikeinen staan niet zo zwak als het lijkt, al is het wel zo dat ze zelfs als Obama niet onderhandelt ze toch akkoord moeten gaan met verhoging van het schuldenplafond. Er is een grote meerderheid onder de Amerikaanse kiezers die vindt dat de overheidsschulden te hard oplopen en daar iets aan gedaan moet worden. Dus als de republikeinen met iets zinnigs komen om het tekort terug te dringen, dan stijgen ze weer in de kiezersgunst.

Beleggers raken niet erg van de kook. De aandelenkoersen dalen heel langzaam en het verzekeren van Amerikaanse overheidsschuld tegen default gebeurt nauwelijks en tegen lage prijzen, al zijn die verzekeringspremies (af te lezen in CDS) wel verdubbeld.
Diverse buitenlanden zijn boos omdat het hun valuta te sterk maakt, zoals Japan (de euro gaat ook omhoog, maar de ECB vindt dat prachtig omdat de inflatie dan nog lager wordt) en omdat het vertrouwen geschaad wordt wat het nakend economisch herstel in de knop kan breken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten