10 oktober 2013

Strategas: arbeidsinkomenquote gaat stijgen in de VS

Strategas had bovenstaand plaatje van de val van het arbeidsinkomen in het totale inkomen van de VS na 1981.
Dat is geen uniek verschijnsel voor Amerika, in Nederland is het sinds het akkoord van Wassenaar een laken van hetzelfde pak.
Tot 2000 was de val gematigd, maar daarna is de val dramatisch, zo dramatisch dat men verklaringen hiervoor begint te verzinnen en men zich afvraagt hoe snel de keer komt (bijvoorbeeld Woody Brock, daar ga ik nog een keer over bloggen).

Strategas viel op dat de arbeidsinkomensquote daalt vanaf het begin van de recessie tot de mid cycle crisis over is. Toevallig zitten we nu op het moment op dit punt voor de VS als de voorspellers (zoals ik) gelijk krijgen dat de Amerikaanse economie escape velocity(>3%) krijgt op de betere huizenmarkt, net wealth effecten, inhaalinvesteringen, minder overheidsbezuinigingen.

Het is de vraag of de factor arbeid nu al zo sterk staat dat een aanzienlijk herstel van de arbeidsinkomensquote mogelijk is. Of eigenlijk is dat helemaal niet de vraag: de factor arbeid staat daar gewoon te zwak voor. Er beginnen wel signalen te komen dat men excessieve inkomens, bonussen wil weg belasten, maar een mooie loonsverhoging, dat zit er bij de huidige lage participatiegraad nog niet in.
Maar enige verbetering moet mogelijk zijn. Er zullen meer mensen een vast contract krijgen en dat helpt meestal goed. D.w.z. misschien heeft Strategas gelijk en krijgen we enkele jaren een stijging van de arbeidsinkomensquote tot de volgende recessie aanbreekt.

N.B. de bewegingen van de arbeidsinkomensquote is een belangrijke basis van onze theorie van schuivende machten in de samenleving die een lange golf, Kondratieffgolf veroorzaken. De factor arbeid staat nu te lang in de zwakke positie en onze theorie over de Kondratieffgolf zegt dat dit zo voorbij zal zijn. Vooralsnog hadden we dit punt vastgepind op 2018, maar het kan ook een paar jaar later zijn natuurlijk.

N.B. Als de arbeidsinkomenquote omhoog gaat door druk op de winstmarge is dat natuurlijk niet goed voor de beurs. het is zeer belangrijk dat de arbeidsproductiviteitsgroei weer gaat herstellen, anders wordt het niets met de winsten ook al groeit de economie met 3%.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten