13 oktober 2013

goed nieuws van de week: het gevoel van Knot en de Guindos,

Dijsselbloem heeft met zijn meest geliefde oppositiepartijen, de m.g.o.'s, een begrotingsakkoord weten te bereiken. Men bezuinigt nog steeds te veel, maar bij aantrekken van de wereldeconomie kan dit voorlopig de laatste keer zijn. Er is weer wat meer zekerheid en dat is goed voor het vertrouwen. Als dan de voorzichtige Knot een gevoel heeft dat de recessie voorbij is, dan kan dit inderdaad het geval zijn. Tal van huizenverkopers heeft ook zo'n goed gevoel dat ze eindelijk verlost worden van hun bezit met bijbehorende hypotheekschuld. Het aantal transacties is flink aan het stijgen en dat is een goede leading indicator (maar voordat men al te enthousiast wordt: als het dieptepunt in de prijzen bereikt wordt duurt het meestal nog ongeveer drie jaar voordat de prijzen echt gaan stijgen).
Ook de Spaanse minister van economische zaken Luis de Guindos denkt dat Spanje de recessie achter zich heeft gelaten in het derde kwartaal. Net als Ierland maakte men tevens bekend dat de banken lang niet zo veel steun nodig hadden als gedacht (Spanje had "maar" € 41 miljard nodig van de door de EU beloofde € 100 miljard)

In Amerika is er o.a. door Paul Ryan de afgelopen week ook meer geloof ontstaan dat er een akkoord kan komen om het schuldenplafond op tijd te verhogen, al blijven de republikeinen voor hun herverkiezing als conservatieve kandidaat voor hun partij buitengewoon gecharmeerd van het dichthouden van de overheid tot eind november. Een grand bargain over hervormingen van Obamacare, uitkeringen, defensie-uitgaven, sequester lijkt overigens wel dichterbij te komen, men is hier wellicht te pessimistisch over. De populariteit van de Tea Party is door de sluiting van de overheid aan het verschrompelen gelukkig (alhoewel Cruz aan populariteit wint). Zelfs de grootste financier van de Tea Party, de gebroeders Koch, vinden dat de republikeinen wat soepeler moeten onderhandelen.

Het publiek denkt zo negatief over de politiek dat ze toch wel gedwongen worden snel tot een oplossing te komen:
Word clouds voor republikeinen:

Maar voor Obama gaat een en ander ook niet goed, alhoewel een en ander lang niet zo desastreus is . Bij allebei is poorly het grootste woord http://www.washingtonpost.com/blogs/the-fix/wp/2013/10/12/the-shutdown-showdown-in-2-word-clouds/.

Yellen wordt de opvolger van Bernanke en hiermee is eigenlijk wereldwijd een uitermate royaal monetair beleid in de komende tijd gegarandeerd. Haar benoeming bracht maar een rally van 4 punten in de &P teweeg, zo was men gericht op debt ceilings en ruziënde politici.

De beurs snakt ernaar de winstcijfers over het derde kwartaal en de bijbehorende veranderende verwachtingen als hoofdthema te zien. Er zijn idioot veel winstwaarschuwingen geweest en dat is een contrair signaal, er wordt te weinig van de winsten en guidance verwacht. Men denkt nu dat in de VS de jaar vooruit winsten zullen stijgen met 6% op jaarbasis, dat lijkt te pessimistisch wanneer de groei in de wereld aantrekt, nu even onderbroken door politici in de VS die even wel iets anders te doen hebben dan denken aan het welzijn van hun land en de rest van de wereld.

In de VS is er een verbazingwekkende daling van de benzineprijzen gaande in de afgelopen maanden. Men hoeft minder een beroep te doen op dure olie, er gaat minder verloren aan transportkosten en er zijn minder productieproblemen. Lage benzineprijzen zijn goed voor de consumptie, het vertrouwen en daarmee voor economische groei.
Het consumentenkrediet groeide, wat normaal is na voldoende deleverage en herstellend vertrouwen.

In China ziet men steeds meer aanwijzingen voor enige versnelling in de economische groei, o.a. op meer kredietgroei in september. Misschien komen er meer speciale vrijhandelszones na het optimisme over de speciale zone in Sjanghai.

Technologische doorbraken blijven met de regelmaat van de klok komen. Deze maand nog wordt er waarschijnlijk een nieuw medicijn tegen bepaalde vormen van longkanker PD-1 goedgekeurd in de VS. Kanker wordt steeds beter behandelbaar via combinatietherapieën.
Verder had dr Olah nog een middel uitgevonden om CO2 om te zetten in methanol met een commercieel haalbare methode. Dan hoeft die CO2 niet langer ondergronds opgeslagen te worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten