20 oktober 2013

goed nieuws van de afgelopen week: oplossing debt ceiling, China, sommig winstnieuws

Zoals al geemld met 99,9% kans te verwachten was heeft men net op tijd het Amerikaanse schuldenplafond verhoogd en de overheid weer geopend voor enige tijd.
De aandelenbeurs was er van te voren al van overtuigd dat het blikje wel weer verder geschopt kon worden en ws al in een stijgende trend die door het voorlopig einde aan het politieke gekonkel in de VS nog wat sterker werd.
De stijging van de Ameikaanse beurs was door het getreiter van senator Cruz en andere theedozen wat achtergebleven bij het script van meegaan met de omvang van de balans van de FED, maar in het huidig tempo wordt binnen een maand weer aansluiting gevonden.

 De aandacht is weer terug op het overroyale monetaire beleid en de winsten. De Yellen-FED zal voorzichtig zijn met de economische voorspellingen en daardoor zeer royaal blijven. Andere centrale bankiers voelen het nu als plicht ook royaler te worden op straffe van een niet meer concurrerende munt. Japan gaat daarom onverdroten door, India verlaagde de rente ook wat. Chili vond de rente te hoog en in Mexico hoort men navenante geluiden. De ECB talmt, maar er moet toch weer een rondje LTRO op stapel staan of ze moeten de EIB gaan aanmoedigen met door ECB verstrekt geld meer te gaan strooien. De goudprijs stijgt en dat geeft meer vertrouwen in een verkwanselend royaal monetair beleid aan. De hypotheekrente daalde enigszins.

De winsten vallen zoals altijd na manipulatie van de directie iets mee, iets minder fors dan gewoonlijk, maar wel zoals de grote hoeveelheid winstwaarschuwingen vooraf aangaf. De guidance is wisselend, met belangrijke uitschieters naar boven. De guidance is voorzichtiger dan de stijging van de orders aangeeft. Bij Gneral Electric was men vanwege de gestegen winstmarges en de propvolle orderboeken wel genegen om de koers naar boven bij te stellen, bij IBM niet. Men was zeer enthousiast over de cijfers van Google. IBM bedierf het feestje, maar daar staan weer zonnige verhalen over Microsoft tegenover.  Bij de financials moeten er af aan toe flinke voorzieningen getroffen worden (JP Morgan naar men zegt $13 miljard), maar de verwachtingen waren zo laag gespannen dat het de koersen van financials nauwelijks deert.

De leading indicators voor de eurozone beloven een doorgaand herstel (plaatje Strategas).

In de VS was er weinig economisch nieuws omdat de overheid dicht was, maar dat weerhield verschillende brokers er niet van meer overtuigend over het nakende investeringsherstel te schrijven, zoals ik van de week twee keer blogde.

In China viel de economische groei van 7,8% mee, vooral de achterliggende analyse liet een verrassend sterke economische groei zien. Beter zal het niet worden, maar de angsten over een groei lager dan 7% zijn voorlopig weg. Door het vertrouwen in de Yellen-FED is de paniek bij de financiering van de Emerging Markets behoorlijk af aan het nemen en daarmee komt er ook weer wat meer optimisme hoe daar een en ander gaat, inclusief de fragile five (Brazilië, Indonesië, India, Turkije en Zuid Afrika; alleen over Turkije blijft men maar naar doorschrijven).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten