27 oktober 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Geen Grand Bargain in de VS, daar zijn de politici het over eens. Volgens sommigen is dat maar goed ook, die sequester gaat net zo lekker met druk op de defensieuitgaven en de uitkeringen.
Meer geloof in uitstel van einde QE in de VS, ook al zijn er volgend jaar twee meer haviken stemgerechtigd bij de FED. Men briefde rond dat het veel te duur is, de financial conditions te veel verslechtert om QE terug te nemen en dat zelfs de haviken het hiermee eens zijn. Yellen gelooft in te lage werkgelegenheid en de haviken in te lage inflatie en daarom is Qeternity voorlopig verzekerd. 1% hogere hypotheekrente kost 0,3% groei en doet de werkloosheid 0,2% stijgen (N.B. vroeger had men dit soort cijfers voor de olieprijsstijging). Yellen wil dus een lagere hypotheekrente.
De dollar is daardoor te zwak geworden en dat was geen goed nieuws voor Japan en China.

De IFO viel iets tegen, maar duidt nog steeds op mooie groei in Duitsland. In het VK was de eerste raming van de groei over het derde kwartaal 0,8% (niet geannualiseerd) en in Spanje +0,1%, positief, heel mooi. De voorlopige PMI's vielen iets tegen in Europa.

Er waren wat uitgestelde cijfers vanwege de dichte Amerikaanse overheid en die vielen iets tegen, vooral de werkgelegenheidsgroei, maar ook de existing home sales. De werkloosheid daalde wel 0,1%. Orders voor duurzame goederen stegen flink, de groothandelsvoorraden liepen 0,5% op in augustus.
Initial claims voor werkloosheid gingen omlaag in de VS, maar niet zo veel als gedacht, maar door de problemen met de telling in Califronië is er geen soep van te koken de laatste tijd van de cijfers voor de initial claims. Ex Californië zijn ze nog steeds laag.

De winstcijfers (zie tabel Strategas) vielen meestal mee in de VS, maar als ze tegenvielen was dit vaak fors. In Europa vielen de winstcijfers wat tegen (dure euro, tegenvallende omzet in Opkomende Landen die voor Europa belangrijker zijn dan voor de VS).
In de VS knalden de koersen van hoogvliegers als Tesla en Netflix omlaag, kondigde de FED strengere liquiditeitsregels aan voor de grote banken.

In China stijgt de rente, na de verrassend sterke groei in het derde kwartaal (9,1% omgerekend) en een strengere PBoC.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten