25 oktober 2013

Koo: FED in val van QE en Stein denkt ook in die richting

Richard Koo van Nomura, de uitvinder van de term balansrecessie als uitleg waarom Japan niet kon ontsnappen aan een lange periode van lage groei, heeft nu een ander thema: De FED zit in de val van QE en daardoor zal de komende jaren de rente extra hoog zijn.
http://www.businessinsider.com/koo-says-no-one-can-refute-the-qe-trap-2013-10

Door toepassing van QE kon de rente enige jaren lager zijn dan normaal volgens d economische cyclus, maar vanaf zeker moment, als men denkt dat QE gaat eindigen en t.z.t. afgelost gaat worden, dan moet de rente hoger zijn dan de cyclus aangeeft.
Koo denkt dat we nu al in een periode zitten waarin de rente te hoog is. Dat zal gerepareerd worden met tijdelijk weer extra verruiming en daarom zitten er in het omkringelde gedeelte golfjes naar beneden.

Koo vindt dat de beleggers en vooral de FED zich hier niet genoeg druk om maken.
Maar dat is niet helemaal waar. FED-lid Jeremy Stein The Federal Reserve – (October 18, 2013) Governor Jeremy C. Stein: Lean, Clean, and In-Between heeft al eerder zijn bedenkingen tegen te veel QE geformuleerd en wat er zoal kan gebeuren als QE excessief wordt.
Dan krijg je een herhaling van de bubbels van Greenspan en beleggers gaan dan allerlei risicopremies eisen in de rente, voor credits en bubbelbelbeleggingen met alle gevolgen van dien als die bubbels etc klappen en de risicopremies omhoog gaan.

De vrije reserves van banken zijn nu gigantisch en over die vrije reserves keert de FED zijn lage rente uit. Als er te veel vraag naar kredieten komt, kan de FED die rente verhogen. Maar dan gaat de FED al snel een groot verlies lijden. Daarom zal de FED niet al te snel de rente willen verhogen. Het kan daarom ook zijn (zoals waarschijnlijk nu) dat men blijft inprijzen dat de FED de rente minder dan normaal gaat verhogen, maar er blijft op lange termijn wel druk op de lange rente vanwege de aflossingen van de FED-beleggingen.
Ach, als het ernaar uitziet dat de groei in de VS boven 3% blijft, dan zal de obligatiemarkt wel het einde van QE gaan inprijzen. Hoe, dat is kennelijk volatiel op korte termijn en niet zo volatiel op lange termijn (à la de jaren 50 toen men ook het einde van de oorlogs-QE moest beleven).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten