19 oktober 2013

converteerbare obligaties versus obligaties en opties schrijven

Bij converteerbare obligaties koop je naast een obligatie ook een optie. Was die optie zijn geld waard?
In het bovenstaand plaatje zijn de opbrengsten van converteerbare obligaties (UBSglobalfocus) vergeleken met een strategie waar je steeds at the money elke maand opties schrijft op de S&P500 (de zwarte lijn CBOE BXM/ UB GL Foc))  en met een strategie waar je steeds puts schrijft en een deposito aanhoudt (de rode lijn CB SP PW/ convertibles) en met gewoon 10-jaars staatsleningen kopen, de groene lijn.

Puts schrijven bracht het meeste op, dan converteerbare obligaties, daarna staatsleningen en voortdurend at the money call opties schrijven het minste.
Sinds eind 2012 zijn converteerbare obligaties het het beste aan het doen, vooral sinds Bernanke begon te suggereren dat de FED ooit QE zou kunnen gaan verminderen als de economische data voldoende overtuigend zouden zijn, sinds mei, doen converteerbare obligaties het relatief goed en zijn vooral staatsleningen een droevige belegging.

Overigens is outperformance van converteerbare obligaties meestal een goed voorteken geweest van outperformance van aandelen versus obligaties.
In het plaatje hierboven staat afgebeld wat voortdurend calls schrijven at the money opbracht vergeleken met voortdurend puts schrijven.
Je ziet dat puts schrijven bijna steeds iets meer opbrengt dan calls schrijven. Niet altijd, maar er zijn uiteraard hedgefonds die van deze strategie leven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten