30 oktober 2013

de onhoudbare stijging van de overheidsuitgaven in Japan aan zorg- en medische kosten.

Goldman Sachs had een heel verhaal van Yurika Tanaka

It’s not just pensions – Healthcare costs also rising with aging society
hoe de sociale uitkeringen in Japan uit de hand gaan lopen.
De oplopende trend is onhoudbaar voor een land waar het BNP in yen sinds 1998 met 6% is gedaald (ter vergelijking: Nederland +68% dankzij inflatie).
Het zijn niet zo zeer de pensioenuitkeringen die onhoudbaar worden als de kosten voor zorg en medische diensten. De tabel is in triljoenen yen (1 triljoen=1000 miljard yen= $10 miljard)
Men gaat de btw met 3% verhogen en dat moet ongeveer 8 triljoen yen opbrengen. Dat is bij lange na niet genoeg om de stijging van de gezondheidszorgkosten te bekostigen.

De afnemende besparingen door de vergrijzende bevolking bij oplopende overheidsuitgaven is een onhoudbare situatie. De Bank of Japan moet wel haast ongeveer alle nieuwe staatsleningen op blijven kopen in de komende decennia om alle wensen op gebied van sociale uitkeringen te kunnen voldoen. Op zeker moment veroorzaakt dit een crash in de yen. Voorlopig nog niet, de zwakke yen zorgt voor exportherstel en daardoor wordt Armageddon uitgesteld.

In andere westerse landen is de situatie niet zo heel veel anders. het zijn de zorg- en medische kosten die de overheidstekorten onhoudbaar maken, niet de pensioenuitkeringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten