6 oktober 2013

samenvatting financieel economisch nieuws

Men kon het niet eens worden over de begroting en daarom moesten delen van de overheid dicht. Dit tast het vertrouwen aan en daar houden beurzen niet zo van. Omdat iedereen ervan overtuigd is dat de ruzie slechts tijdelijk is en men zeker de debt ceiling gaat verhogen ter elfder ure (Boehner heeft het beloofd) en het economisch nieuws goed was bewogen de beurzen maar nauwelijks op al dat gekibbel, dat niet snel zal luwen. Obamacare ging gewoon van start.

De PMI's kwamen binnen en die waren voor de industrie meestal ongeveer gelijk aan die van de vorige maand. De ISM van de VS ging omhoog. De non manufacturing PMI's waren meestal wat beter, zoals in China maar slechter in de VS en Duitsland. Een en ander bevestigd de goede trend van verbetering van industriële productie en herstel in de dienstensector in de wereld. Echt goed gaat het nog niet, getuige de zwakke metaalprijzen.

In de VS bleven de initial claims voor werkloosheid heel laag. Het cijfer van Challenger job cuts ging fors omlaag. Er waren geen werkgelegenheidscijfers vanwege de dichte overheid, maar ADP lepelde nog wel een licht tegenvallend cijfer op. De autoverkopen daalden, vooral door kalendereffecten rond Labor Day.

In Duitsland steeg de werkloosheid onverwachts iets, maar de detailhandelsverkopen herstelden weer.
Het VK liet weer de beste cijfers zien, aantrekkende autoverkopen, een loeivaste huizenmarkt met navenante stijging van hypotheekaanvragen, nog extra geprikkeld door overheidsbeleid.

In Japan was het beeld wisselend, licht tegenvallend (housing starts, industriële productie, autoproductie), maar detailhandelsverkopen groeiden keurig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten