20 oktober 2013

manipulatie op goudmarkt

http://graphics.thomsonreuters.com/gfx/FT_20131710162341.jpg
De laatste tijd kwamen er af en toe grote hoeveelheden papiergoud op de markt en dat leidde steeds tot een dreun in de prijzen. Men dacht dat dit geforceerde verkopen waren van bijvoorbeeld hedgefondsen.
De laatste keer was het echter een grote koop en dat duwde de prijs omhoog, net nadat de Amerikanen -wie had dat gedacht dat dit ooit kon gebeuren- hun debt ceiling hadden verhoogd (short dekking kennelijk van mensen die dachten dat de goudprijs zou dalen na een akkoord over het schuldenplafond in de VS).

Ondertussen is er geen teken dat de honger naar goud van de mensen in China en India aan het opdroegen is. In India probeert men met alle macht de goudimport te stoppen, maar dat lukt niet zo best. er is in India wel een verschuiving richting zilver te bespeuren. In China stegen de valutareserves veel meer dan gedacht recentelijk en dat hoort een steun voor de goudprijs te zijn.

Beleggers zien dit soort grote prijsbewegingen op plotselinge grote verkopen/ kopen van papiergoud als manipulatie, marktverstorend en maakt de handelaren schuw om eens flink er op los te gokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten