13 oktober 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Het gesteggel over de Amerikaanse begroting/ schuldenplafond beheerste het financiële nieuws, de benoeming van Yellen als nieuw opperhoofd van de FED werd voor kennisgeving aangenomen. Deze week werd men optimistischer over het bereiken van een of ander akkoord (door aansporingen van de grootste financiers van de republikeinen, de gebroeders Koch en acties Paul Ryan). Misschien voorbarig, maar de rust gemeten via de VIX keerde wel weer terug. Als ze morgen niet tot overeenstemming komen, mist men het reces en daar houden politici niet van.
Ondertussen daalt het vertrouwen in de VS in sneltreinvaart. dat is jammer, want hierdoor kan de groei niet aantrekken zoals alle leading indicators aankondigden.

In de VS ontbraken de cijfers die door de overheid aangeleverd moeten worden opnieuw. Wel had men initial claims voor werkloosheid, een onrustbarende stijging van 66.000 omdat men nu eindelijk de achterstanden in o.a. Californië had weggewerkt en er ook enkele overheidsdienaren die met onbetaald verlof gestuurd werden een aanvraag indienden. Dit kan de komende week, weken de cijfers vertroebelen.
De NFIB, vertrouwen van midden - en kleinbedrijf viel iets tegen, vooral hun verwachtingen voor economische groei.
De aftrap van het winstseizoen voor de grote bedrijven over et derde kwartaal werd zoals altijd gegeven door Alcoa, dat meevallende cijfers had. Men houdt zijn hart vast voor de cijfers van de financials, maar men reageerde positief op de verliezen van JP Morgan en negatief op de winstgroei van Wells Fargo. De verwachtingen voor de cijfers zijn laag gespannen door de lawine aan winstwaarschuwingen.

In Europa trok de industriële productie vorige maand aan, in overeenstemming met de PMI's. Het Italiaanse overheidstekort over het tweede kwartaal daalde flink. De inflatiecijfers lieten geen verandering in het inflatietempo zien.

In China lijkt de groei over het derde kwartaal duidelijk aan te trekken, de kredietgroei over september lijkt het dubbele te zijn geweest van die van de maand ervoor. Misschien komen er meer nieuwe speciale zones dan alleen Sjanghai.

In Brazilië verhoogde men de rente en liet doorschemeren dat nog enkele keren te willen gaan doen. In India verlaagde men juist de rente een beetje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten