17 mei 2015

???

Wat een grote rentestijging en vooral wat een koersdalingen voor lange obligaties de afgelopen weken. Aandelen zijn er nauwelijks door van hun stuk gebracht. Daar lage volatiliteit. Wat wel merkwaardig is dat de rentestijgingen nu veelal samengaan met dalingen van de beurs. Toch weer een all time high voor de S&P vrijdag met een van de kleinste fluctuaties op de dag ooit.
  Op zich is dat niet vreemd. Enige stijging van de reële rente is niet zo slecht voor aandelen.
Het verhaal voor obligaties heeft een deukje gekregen via liquiditeit die wat minder jofel is. China en de OPEC verkopen valutareserves, er zijn wat andere verkopers van obligaties. VaR berekeningen dwingen ertoe bij de populaire gestandaardiseerde risicostrategieën van hedgefunds, Bridgewater etc.. Een en ander betekent niet dat de liquiditeit die centrale banken geven niet langer royaal is, maar het verbetert niet meer. Dat is nog steeds gunstig voor aandelen zegt de theorie, maar niet gunstig voor obligaties. Maar misschien this time is different.
Wat ook vreemd is, dat de rentestijging zo veel later begon dan de keer in de inflatieverwachting

Natuurlijk is dat de schuld van Draghi. In aanvankelijk overmatig geloof in de toverkracht van Draghi, maar daarna was de markt denk ik vooral onder de indruk van de verhalen over de negatieve risicopremie (term premium) volgens Bernanke, GMO, Gross, e.v.a. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten