24 mei 2015

Hanergy Op papier de rijkste Chinees was in luttele minuten zijn kapitaal voor het grootste deel kwijt

$15 miljard verlies in een paar minuten. Dat is zelfs voor de rijkste Chinees veel.
En ineens stortte de koers van Hanergy in. Na maanden de koers opgedreven te hebben met geleend geld besloot de rijkste Chinees eens iets te gaan verkopen van zijn 80% bezit van Hanergy (beurswaarde tot $39 miljard opgedreven door zijn aankopen op de beurs) .  Het bedrijf maakt zonnepanelen die het vooral aan een dochtermaatschappij verkoopt. Recentelijk waren er twijfels gerezen over de boekhouding. Ineens kwam onze rijke Chinees niet opdraven bij de aandeelhoudersvergadering van Hanergy. Hij wilde eens iets anders gaan doen. Hij was al wat short gegaan in Hanergy, maar daardoor was de markt ineens niet voorbereid op zijn verkopen en gezien zijn short positie knalde de koers in elkaar en moest de notering opgeschort worden. Het is onduidelijk of er nog noteringen komen gezien de problemen.
(koersverloop op de beruchte dag)
overigens stond bij het stopzetten van de notering de koers nog steeds hoger dan aan het begin van het jaar.
Duidelijk is dat via een soort Ponzischema de koersen idioot hoog geworden waren. De bedoeling was dat Hanergy een soort Tesla+ zou worden, maar dat zat er niet in.
Het is zorgelijk dat zo'n zeepbel niet eerder doorgeprikt kon worden. Men is bang geworden dat er geen bodem zit in de Chinese beurs.

De laatste weken maakt men zich zorgen over koersmanipulatie via spoofing of andere methodes. Dat zou flash crashes veroorzaken. Dat soort zaken maakt fin tech interessant. Technologie die alles afroomt in millisecondes, dat is vermogens waard, denkt men. Als liquditeit opdroogt, dan gaat dit voor enorme koersuitslagen zorgen, daar begint zo ongeveer iedereen van overtuigd te raken. Alhoewel, de VIX blijft heel laag. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten