2 mei 2015

ECI zorgt voor hogere rente of doet Saoedi-Arabië dit

De hogere stijging van de ECI, niet de failliete boekenclub, maar de Employment Cost Index, moet Yellen de stuipen op het lijf jagen. Een versnelling van de groei van de loonkosten. De ECI geeft beter aan met wat er met de loonkosten gebeurt dan de reeks lonen per uur, die o.a. vertekend wordt door de lengte van de werkweek.
Het verband met de kerninflatie zoals Yellen dat graag ziet, de PCE, is toch niet zo sterk.
Deze bleef op 1,3% steken, minder dan de 2% die de FED als doel stelt.
Sinds 1996 (irrational exuberance) is PCE bijna de hele tijd lager dan 2% geweest, alleen in 2005-2008 iets hoger. De 2% doelstelling van de FED lijkt te hoog. 1,5% is prima en dan is de huidige 1,3% toch geen niveau voor een crisisrente. Nee, dat is gewoon omdat de FED bang is de toorn van de markt over zich heen te krijgen. Weg met die punch bowl! Anders kan men straks nooit meer met pensioen.

De rente is aan het stijgen terwijl de economische groeicijfers tegenvallen.  Dat is een veeg teken voor degenen die een lagere rente willen. De hogere loonkosten krijgen de schuld, maar het kan ook zijn dat enkele landen hun excessieve valutareserves aan het opbranden zijn om wt extra groei te creëren. China is dit aan het doen en ook Saoedi-Arabië. De nieuwe koning probeert de gunst van het volk te kopen. Hij heeft zijn favoriete zoon gepromoveerd tot adjunct kroonprins en minister van financiën. Dat is een dure hobby. Men is een oorlog in Jemen begonnen. Saoedi Arabië heeft een enorm leger en vrijwel geen land ter wereld geft zo veel geld uit aan defensie.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten