30 mei 2015

Godot gaat de rente verhogen in de VS, maar nu komt hij wel, echt.

Het lijkt allemaal maar gekkenwerk, die plannen van de FED om de rente te gaan verhogen. De economische groei valt tegen, de lievelingsindicator Labor Market Conditions Index (plaatje Morgan Stanley, Zentner) is weer weggezakt onder nul, de voorspellingen voor de economische groei voor 2015 moeten naar beneden worden bijgesteld en de lonen stijgen niet harder en weinig wijst erop dat er plotseling vaart in zou komen te zitten.
 Inflatie is te laag en de stijging van de olieprijzen van de laatste tijd lijkt te zijn gestopt en zou wel eens opnieuw kunnen gaan dalen (maar door dalende voorraden in de VS is de olieprijs aan het stijgen).
Er is wel een beetje hulp vanuit de stijgende Employment Cost Index, de dalende werkloosheid en zeer lage intial claims voor werkloosheid, maar je kunt uit de economische cijfers zelfs met fantasie nog niet eruit halen dat het zo veel beter gaat met de Amerikaanse economie vergeleken met de afgelopen paar jaar.
Die aandrang, kennelijk niet te beheersen behoefte, om de rente te verhogen, komt kennelijk ergens anders vandaan. De FED staat bij de ooit komende recessie met lege handen als daarvoor de rente niet verhoogd wordt. Dan kan men de rente niet of nauwelijks nog verlagen en uitbreiding van de balans heeft groeiende nadelen.
Het is dus net als bij het stoppen van extra QE: de economische cijfers gaven de logica daarvan niet aan, maar toch gebeurde het.
De FED gaat de rente dus verhogen en liefst beginnend in 2015, want in een verkiezingsjaar is minder prettig voor de FED, dat leidt tot gemopper van de politiek en wie weet komt die tot akelige nieuwe regels die de vrijheid van de FED zullen gaan insnoeren (audit de FED roept men al).
De FED moet iets doen wat nooit eerder is geprobeerd, nooit is goed gegaan sinds 2008 bij geen enkele centrale bank in het Westen: de rente verhogen, QE wegdoen en dat nog wel met nieuwe instrumenten. Allemaal nooit eerder uitgeprobeerd.
De markt lacht de FED uit. De korte rente blijft 0, ook als je de rente zou willen verhogen. Je doet het toch niet en als je het we doet zal de markt niet volgen. De korte rente blijft 0.
Er zijn nu veel te veel vrije reserves (11% van hun kapitaal). Banken hoeven niet te reageren op het beperkt terugtrekken van vrije reserves door de FED. Dat was heel anders toen de vrije reserves in de buurt van $100 miljard lagen, maar niet nu het eerder $3000 miljard is. Toen maakte $10 miljard terugtrekken indruk van de vrije reserves, nu merken ze het niet eens. 
De FED weet dat ook wel. Daarom gaan ze de markt op met reverse repo’s. Daarmee kun je geldmarktfondsen de repo rente geven. Maar daar zit nu een maximum op van $300 miljard (meer durft de FED nu nog niet). Er is minstens $1500 miljard nodig. Dan echter komen bepaalde banken in problemen, dus dat gaan ze bij de FED niet doen. I rest my case zegt de markt. Weg met de dots, de voorspellingen van de FED over hun rente zeggen niets..
De FED moet dus de balans verkorten, anders kan het niet. Dat durven ze ook niet. Nee, de FED kan voorlopig de rente niet omhoog krijgen, pas als ze net zo brutaal worden als Volcker dan gaat dat lukken.
En toch dus, dat kleine dametje gaat het samen met haar secondant Fischer voor elkaar krijgen: een hogere rente vanwege dat het moet (een soort vrouwenlogica die ons al zo vaak gered heeft) en de lage werkloosheid de markt doet geloven dat 0,5% rente niet al te absurd is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten