28 mei 2015

productiviteitsstijging valt tegen (FT)

De laatste tijd zie je steeds meer verhalen komen dat het afgelopen is met de economische groei in de komende decennia vanwege een grote afzwakking van de productiviteitsstijging. Eerst gaf men de schuld van de afzwakking van de economische groei alleen aan demografie (vergrijzing), maar nu komt men ook met verhalen van afzwakking van de productiviteitsstijging door andere zaken. De FT had een aardig artikel hierover:

Productivity: It’s a drag (Sam Fleming and Chris Giles); Restoring productivity levels is crucial to boosting living standards and filling tax coffers http://www.ft.com/intl/cms/s/2/cc8e68bc-ffc1-11e4-8c46-00144feabdc0.html#axzz3bFPWLrtt

Bovenstaand plaatje wordt veel getoond. Na 2005 gaat het mis. Het is alsof je het plaatje van de vergrijzing met het percentage 65+ op zijn kop houdt.

De op een na belangrijkste reden lijkt de nu al de nodige jaren te lage groei van de investeringen.

Verder is er een groeiend aantal mensen dat Gordon steunt. Hij stelt dat alle belangrijke uitvindingen al gedaan zijn. Fernald, de huidige belangrijkste profeet over productiviteitsgroei, steunt hem nu ook. De wet van Moore is aan het wegsmelten, want transistors moet nu kleiner worden dan een atoom en ze wekken veel te veel warmte op, waardoor ze minder goed functioneren.
De dienstensector komt op want men wil beleven in plaats van bezitten. De dienstensector kent weinig productiviteitsstijging tot nu toe.

Dan heeft het artikel nog enkele argumenten dat een en ander niet zo slecht is. We meten de innovaties niet goed (gratis informatie internet, gratis Facebook, betere kwaliteit medicijnen etc.).
En volgens McKinsey hebben we niet genoeg geduld. De industrie wordt straks weer productiever.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten