31 mei 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurzen hadden er geen zin in (alleen Japan was nog in een vrolijke stemming. De Chinese beurs had één zeer slechte dag van meer dan -6%). De rentes konden veelal dalen, al lijkt de inflatie wat aan te trekken. Allemaal de schuld van grexit en veel te veel kijken naar de groeicijfers over het tweede kwartaal in de VS van de AtlantaFed. Griekenland maakt toch wel heel erg duidelijk dat we grote verliezen gaan lijden op de door de ECB en Europese landen verstrekte leningen. Grexit dreigt, al willen de Grieken dit niet. Er moet nog heel wat gebeuren voor een stevig hulppakket aan Griekenland op tafel ligt waar de Griekse regering mee thuis kan aankomen. Het animo in met name Duitsland voor extra steun is nagenoeg verdwenen.
(voor paniekverhaal: http://globaleconomicanalysis.blogspot.nl/2015/05/april-greek-capital-flight-5-billion.html
)

In Spanje kondigde de PSOE, de socialistische partij, aan wel te willen gaan regeren straks met Podemos. Dat wordt even geen hosanna op de Spaanse beurzen, terwijl het economische herstel in Spanje juist zo goed gaat.

Het economisch nieuws in de VS lijkt weer iets te gaan verbeteren, al daalt de Dow Jones Transport onverdroten door en was de Chicago ISM erg slecht.Kern nieuwe orders verbeteren gelukkig weer en vooral de cijfers over de huizenmarkt zijn aan het verbeteren (zoals pending home sales, hypotheekaanvragen om een huis te kopen, nieuwe huizenverkopen). Initial claims voor werkloosheid gingen omhoog, maar blijven zeer laag. Het consumentenvertrouwen (Conference Board) steeg weer.
De groei van het BNP in de VS werd bijgesteld van 0,2% naar -0,7%(-0,8% verwacht). Netto export was de boosdoener en ook de voorraadgroei droeg minder bij. Straks worden de jaarlijkse herzieningen gedaan voor de Amerikaanse groei in de afgelopen jaren en men verwacht dat men de seizoenaanpassing flink gaat bijstellen richting meer groei in het eerste kwartaal en minder groei in de andere kwartalen. Dan wordt de groei over het eerste kwartaal weer positief, zo denkt men.

In Duitsland stegen de detailhandelsverkopen over april een stevige 1,7% en verbeterde het vertrouwen veder. In de rest van de eurozone was er een stabilisatie van het vertrouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten