24 mei 2015

Overpeinzingen JP Morgan over de markt

Zit de markt erg in over een renteverhoging van de FED?
Niet zo erg. Als Yellen zeer plausibel maakt dat ze de rente gaat verhogen in september, dan hoeft de S&P maar een paar procent te dalen. Als de FED laat doorschemeren de rente niet te gaan verhogen in 2015, hoort dat ook niet tot een stijging van d beurs van meer dan een paar procent te leiden.
Als de beurs wel heftig zou reageren, dan wordt dit alom als koopmoment gezien (ik vul aan: aannemend dat dit niet komt door meer angst voor recessie of stagflatie).

Is er meer nodig voor een eerste renteverhoging in september dan doorzetten van de huidige trends op de arbeidsmarkt van 175.000 groei werkgelegenheid per maand en een werkloosheid van ongeveer 5,4% en loonstijging van 0,2% per maand?
Waarschijnlijk niet. Een tweede verhoging in 2015 zou dan ongeveer 50/50 zijn. (ik denk dat de werkloosheid bij 175.000 groei werkgelegenheid tot 5,2% daalt, dat betekent dat de indicator voor de arbeidsmarkt die Yellen hanteert voor het eerst van de kleine min nu naar de plus zou draaien; er is enig risico dat de groei van de werkgelegenheid nu al wat lager wordt (groeiberoepsbevolking is lager dan 100.000)).

 Gaan de voorspellingen van de FED, de dots, flink dalen?
Waarschijnlijk niet.(Ik ben niet zo stellig. De FED volgt de markt. Ze roepen steeds harder dat ze de rente zeer geleidelijk gaan verhogen. Daarbij past een langere periode voordat men op de neutrale rente komt van nu denken ze 3,75% maar volgens de markt eerder 3%. Daar staat tegenover dat het inflatienieuws de laatste tijd zeer slecht is en een hogere inflatie dan 2% plausibel maakt (snelle stijging Employment Cost Index, negatieve arbeidsproductiviteitsstijging met daaruit volgend 4-5% stijgende arbeidskosten per eenheid product, snel stijgende lonen in Californië, werkloosheid die dicht bij NAIRU, non accelerating inflation rate of unemployment ligt, terwijl er nog niet eens één rentestap is gedaan).

Gaat men het hebben over afbouw van de balansen van de FED en ECB?
Dat is onvermijdelijk, al zal de ECB dat zeker niet doen voor januari 2016 en de FED hier pas toe over hoeft te gaan bij FED rentes van 1%+. De markt gaat zich dan hierover al lang van te voren druk maken.(Ik denk nu al, verhoging van de rente van de FED bij de huidige omvang van de balans zorgt voor allerlei nieuwe problemen zoals het creëren van een soort geldmarktfonds waarop men onbeperkt de vergeleken met andere veilige mogelijkheden torenhoge FED rente kan ontvangen, banken kunnen de renteverhoging haast niet doorgeven bij de huidige zee aan vrije reserves)

Gaat de Bank of Japan door met meer QE?

Kuroda doet net of hij gaat stoppen, maar het kan ook zijn dat hij de markten fors positief wil verrassen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten