21 mei 2015

Is Draghi een gestoorde koekenbakker dat hij gelooft dat de negatieve rente door QE goed is?

Uit Pensioen Pro:
Draghi: ‘QE uiteindelijk in belang pensioenspaarders’
De politiek van Quantitative Easing (QE) is op lange termijn in het belang van pensioenspaarders, zelfs al is de lage rente op korte termijn een probleem. Dat zegt ECB-president Mario Draghi.
Draghi reageerde bij een toespraak vorige week in Washington op klachten uit de pensioenindustrie, dat de lage rente hen in problemen brengt: de lage rente jaagt de verplichtingen op en maakt het steeds moeilijker om rendement op de beleggingen te halen.
Draghi erkende die problemen. ‘De lage rentes kunnen ongewenste gevolgen hebben. Voor spaarders zouden de lage rentes een stimulans kunnen zijn om meer te gaan sparen, om te compenseren voor een langzamere groeien van hun pensioenkapitaal.’ Dat effect is ongewenst, omdat het doel van de lage rente juist is om mensen te stimuleren om meer uit te geven en minder te sparen, aldus Draghi.
Toch zou het niet het belang zijn van spaarders als de ECB nu zijn doel zou opgeven om, door middel van QE, de inflatie in de Eurozone omhoog te tillen naar 2%, zei Draghi.
‘Het is in het belang van spaarders dat we het productieniveau van de economie verhogen naar zijn volle potentieel, zonder uitstel,’ zei hij.
‘Dat is hun belang omdat hun financiële activa uiteindelijk nooit meer zijn dan een claim op het productieve deel van de economie. Pensioenspaarders hebben belang bij groei.’
Als die groei er eenmaal is, komt het met de rente ook wel goed, aldus Draghi. ‘Hoe meer het monetaire beleid investeringen aanmoedigt, des te sneller kunnen de rentes terugkeren naar normalere niveaus.’
Heel vreemd. Hogere inflatie is verschrikkelijk voor een spaarder. Het vernietigt koopkracht.  Streven naar hogere economische groei is goed, maar staat niet in de doelstellingen van de ECB. De markt gelooft niet in die hogere groei, want dat zou in een hogere lange rente moeten uitmonden vooral versus de korte rente. De laatste weken overigens wel. Dat is een punt voor Draghi, al zal die de rentestijging als negatief beoordelen.


Draghi gaat ervan uit dat de schuldenaren geholpen moeten worden en er dus meer schuld gemaakt moet worden. Wat een rare koekenbakker is die Draghi toch, hij wil hogere inflatie en meer schulden. Hij waakt over de euro die hij zo veel mogelijk wil ontwaarden. Sinds de kredietcrisis is het niet zo heilzaam te streven naar meer schulden zou je zo denken. Weg met die druiloor, Nout Wellink for president!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten