9 mei 2015

weer een woelige week

De rente bleef als een dolle stijgen. Eigenlijk liep de rente in absolute zin niet zo veel op, maar bij de huidige lage rentes leidt dat wel tot grote koersverliezen. Sinds 20 april is er 15% af gegaan van de 30 jaar Duitse lening.

En, heel anders dan gebruikelijk sinds 1998, bij die rentestijgingen kregen ook de aandelenbeurzen klappen.
Op donderdag draaide ineens alles weer. Op vrijdag was alles weer zonnig. De rente daalde wat en de aandelenbeurzen stormden weer omhoog. De euro werd weer wat zwakker, in vorige perioden meestal iets dat wees op moeilijke tijden en niet zo best voor aandelen.
Het cijfer der cijfers, de groei van de werkgelegenheid kwam langs. Bijna precies in de prik van de voorspellers, al was er toch heel wat gebeef geweest vanwege iets lagere ADP werkgelegenheidsgroei eerder deze week en de trend dat al het economische nieuws uit de VS tegenvalt. Ook de daling van de werkloosheid naar 5,4% zoals verwacht, iets meer loonstijging, maar 0,1% minder dan voorspeld. De analyses gingen vooral over de participatiegraad. Die is niet meer aan het dalen. Bianco vond toch weer wat om over te kniezen: het zijn de ouderen die een hogere participatiegraad zien, terwijl de jongeren, vooral 20-24jarigen een veel lagere participatiegraad zagen. Een echte duikeling. Genoeg om het hete hangijzer van de loonstijging in de ijskast te leggen. En Wim Kan wist al dat dit meestal niet zo goed afloopt.
Yellen liet zich van de week verleiden tot uitspraken over de beurs. Die was overgewaardeerd vond ze. Daar kan ze wat aan doen, net als Greenspan deed met zijn irratioal exuberance maatregelen, hij verhoogde de rente gewoon. Dit soort rare streken worden niet van Yellen verwacht, maar wie weet, haar aandelenbezit kan het wel lijden met een miljoen dollar te dalen.

Dan hadden we het VK, Geheel tegen de polls in wonnen de conservatieven zo fors dat ze alleen kunnen regeren. De Schotse nationalisten veegden labour totaal weg uit Schotland. De anti Europa nationalisten van Ukip kregen ontzettend veel meer stemmen, maar hun aantal zetels halveerde tot 1. Die komische Farage werd weggestemd en trad af. De leider van labour ook en Clegg van de liberal democrats uiteraard ook na bijna alle zetels verloren te hebben. de falende opiniepeilers mogen wel blijven.Meteen werd ik ge pusht om over het naderende onheil van brexit te schrijven, terwijl scoxit nu ook weer opdoemt.
Uiteraard moet eerst de grexit komen. Varoufakis laat zich niet zo snel kisten en kwam met een brei van verwarrende cijfers om goed bedoelde plannen te illustreren. Geheel los van de voorstellen van de nieuwe Griekse onderhandelaars verzon hij veel meer dan de zes onmogelijke dingen van de koningin in Alice in Wonderland. Die onderhandelaars gaan uit van andere onmogelijke zaken zoals economische groei in Griekenland bij enigszins toegeven aan het dictaat van Europa.

In Spanje besloten te voetballers te gaan staken, want ze horen veel meer te verdienen dan de miljoenen die ze nu krijgen, ze zijn volstrekt onderbetaald vergeleken met de winsten die met hun balkunsten behaald worden even afgezien van de enorme verliezen van de Spaanse voetbalclubs die nu voor een rente van ruim 1% door de staat gefinancierd kunnen worden. Zij horen immers meer te mogen graaien dan de berooide Spaanse bankiers nu de Spaanse economie (0,9% groei eerste kwartaal) weer booming is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten