3 mei 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Het was een slechte beursweek, zowel voor aandelen als staatsobligaties.
De rente in Europa steeg om onduidelijke redenen, maar men denkt door de relatief goede economische groei in vooral Duitsland. In de VS steeg de rente door de hoger dan verwachte stijging van de loonkosten ondanks de tegenvallende economische groei over het eerste kwartaal en de per saldo nog steeds tegenvallende cijfers over april. De FED meldde niets nieuws in haar rentebesluit en bracht de markten niet in beweging. Men erkent de afzwakking van de groei, maar ziet enig herstel waardoor er later in het jaar de rente verhoogd kan worden. De markt concludeerde dat dit niet voor september gaat gebeuren en wellicht helemaal niet in 2015.
De nodige zeer gerenommeerde beleggers als Bill Gross (German bonds the short of the century) roeren wel erg hard de trom. GMO legde geduldig uit dat beleggen in lange staatsobligaties een tamelijk onzinnige zaak is. In de komende 30 jaar ga je waarschijnlijk minder verdienen op aandelen dan in de afgelopen 30 jaar, bij lange obligaties is dat een zekerheid.

Op de aandelenbeurzen kregen de momentumaandelen klappen, zoals internet en biotech. Ook de landen die het tot voor kort zo goed deden zoals Duitsland en Japan hadden slechte beurzen. Alleen China hield nog stand.
De beleggers staan even op het verkeerde been. De oude winnaars verliezen en de hedge met lange obligaties werkt ook niet.
De dollar was zwak op de zwakke groei in de VS en de relatief sterkere groei in de eurozone.
De olieprijzen stijgen nog steeds op naar verwachting dalende productie van schalieolie bij verbeterende vraagverwachtingen. De stijgende voorraden in de VS en de stijgende productie in Saoedi-Arabië werkt de stijging tegen.
In Saoedi-Arabië zette de nieuwe koning de kroonprins af en promoveerde zijn favoriete zoon tot adjunct kroonprins. Koning Salman maakt enige hervormingen op het gebied van rechten voor de vrouw weer ongedaan, de enige vrouwelijke onderminister moest haar biezen pakken. Salmna wil cadeautjes uitdelen en militair zijn tanden laten zien. De valutareserves/ beleggingen van het staatsfonds worden daarvoor aangesproken.

In de VS meldde men een economische groei van 0,2% over het eerste kwartaal, waar 1% verwacht werd. De voorraadgroei hielp met 0,7%. De tegenvallers zaten vooral in de export en de vaste investeringen. De groei van de consumptie was vrij zwak. Het reële inkomen steeg mooi (maar niet in maart) en de spaarquote liep daarom 0,9% op in het eerste kwartaal. Het consumentenvertrouwen kreeg een knauw . De ISM bleef voor de tweede maand op rij steken op 51,5, licht tegenvallend, maar het onderdeel Nieuwe Orders steeg. De daling van de initial claims voor werkloosheid was veel groter dan verwacht..Autoverkopen van 16,5 miljoen in april, iets minder dan vorige maand en ook minder dan verwacht. pending home sales hoger.

In het VK viel de groei over het eerste kwartaal met 0,3% (niet geannualiseerd) wat tegen. Men houdt het hart vast voor de verkiezingen, die tot een moeilijke coalitie zullen leiden of misschien zelfs (onwaarschijnlijk) een referendum over brexit.

In Japan en Duitsland daalden de detailhandelsverkopen over maart tegenvallend.
De werkloosheid in Japan daalde 0,1% tot 3,4%. Er lijkt enige loonstijging te komen. De Bank of Japan was nog niet te vermurwen tot QQQE.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten