19 mei 2015

niets aan de hand, gewoon all time highs maar…

Zorgen te over. Griekenland is bijna aan het einde van zijn Latijn. Het geld is op, uiteraard kunnen ze niet tot nieuwe bezuinigingen komen en daarom wordt de komende week (misschien zijn nog een paar weken langer nodig) het dictaat van Europa overhandigd. Het politieke gekrakeel in Griekenland barst dan los: accepteert men het dictaat of niet? Syriza kan een en ander natuurlijk niet accepteren en de oude politieke partijen zullen aandringen op verkiezingen/ referendum om Syriza te laten exploderen in honderden stukjes (zo ongeveer als Kim Jung Un mensen fusilleert als ze niet hard genoeg klappen of een beetje geeuwen tijdens zijn toespraken)

In de VS vallen de economische cijfers zo tegen dat Hilsenrath de FED opdraagt de rente niet te verhogen, zo is hem ingefluisterd. Niet in juni, misschien niet in 2015 of 2016. De markt kan het niet dragen, zo denkt men. Dat is dan weer goed nieuws voor de markt.
Een Albanese meerderheid ziet het weer goed komen met de Amerikaanse economie. Het is allemaal diensten waarom het draait en dat komt dadelijk pas in de cijfers. Met de huizenmarkt gaat het tegenvallend, maar de huizenbouwers houden de moed erin, al valt hun optimisme uiteraard wat tegen.
JP Morgan probeerde in de Global Data Watch uit te leggen waarom we een twee sigma tegenvaller hebben in de consumptie. In het eerste kwartaal zagen we 1,7% groei van de consumptie terwijl alle modellen 4%+ aangaven vanwege o.a. de lagere olieprijzen. Via zes bijzondere situaties kan men 1% van de tegenvallers wegpraten (weer, stakingen westkust, belastingen etc.). Maar toch weet men zich geen raad. Het consumentenvertrouwen was tot voor kort in stevig herstel. De rente daalde. Het wealth effect werd sterker. En toch vertikt de consument meer uit te geven. Idem voor de producent, terwijl de overheid onder curatele van de Tea Party staat.

Dan de Emerging Markets. Die doen niet wat hun naam aangeeft. De trend van de groei is tegen de voorspellingen in verder omlaag. Dat helpt ze wel aan betere netto exportcijfers. Die leiden dan weer tot enorme tegenvallers van de netto export in de VS en Duitsland (daarom viel de groei in het eerste kwartaal daar tegen). Alleen in Midden Europa gaat het voor de wind (Tsjechië +11% in het eerste kwartaal groei).


Toch gaat de markt omhoog. Inclusief inkoop eigen aandelen stijgen de winsten. Winst een jaar vooruit stijgt weer naar verwachting in de nodige landen. We onderschatten het herstel in Japan en Europa. De koperprijzen geven aan dat het goed gaat met de wereldeconomie. De schulden zijn zo groot geworden dat de centrale banken nooit meer op kunnen houden met stimuleren. 2% inflatie is niet genoeg, hoor je sommige FED-gouverneurs al zeggen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten