20 mei 2015

de natte droom van Syriza: het plan Juncker

Het Juncker plan: gebruik de winstmachine van de Griekse leningen
Juncker geeft € 5 miljard cadeau aan Griekenland (http://blogs.ft.com/brusselsblog/2015/05/18/what-to-make-of-the-new-juncker-plan-for-greece/: the €1.8bn remaining in the EU’s portion of the current bailout; €1.9bn in profits from Greek bonds purchased by the European Central Bank back in 2010; and another €1.3bn or so in additional Greek bond profits the ECB will get in July.). Eis daarvoor een 0,75% overschot op de primaire begroting. Eis dat ze hogere onroerendgoedbelasting handhaven. Dat kan betaald worden uit rente en terugbetalingen aan de EU. Dat ziet men als pure winst, waar alleen de Grieken recht op hebben.
Het IMF heeft de hoop opgegeven en helpt niet meer. Duitsland is tegen, maar wordt overruled door de rest van Europa. Dat is eenvoudig te doen gezien de grote macht van Griekenland en de kleine van Duitsland dat hoort te zuchten onder herstelbetalingen aan Griekenland voor de Tweede Wereldoorlog zoals beloofd door de Duitse president.
Het FT blog beschrijft hoe kansloos het voorstel is, dat overigens door Juncker zelf wordt ontkend. Ik denk dat het een soort natte droom is van de onderhandelaars van Griekenland en in die droom was Juncker heel aardig, zoals het staatslieden uit het groothertogdom betaamt, met het glaasje te veel op.

Griekenland is de EU op aan het voeden dat geld vragen van Griekenland misdadig is. Chantage. Grexikkelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten