20 mei 2015

groei in VS omlaag door hogere belastingen en Obamacare en tijdelijke afzwakking investeringen

Ik ben enigszins van mijn stuk gebracht door de zeer slechte groei in de VS in 2015 tot op heden. Dat was absoluut niet verwacht. Zo langzaam aan beginnen de verhalen binnen te druppelen waarom de groei zo tegenvalt. Gunstig is dat deze verhalen allemaal betere groei in de komende kwartalen beloven. Maar we zijn onderhand wel gewend dat een en ander wat tegenvalt. De groei in de VS was na de kredietcrisis relatief hoog, maar toch slechts 2%. Men verwachtte in die periode voortdurend 3%.
Algemeen wordt voor de tegenvallende groei het koude weer aangehaald en de stakingen aan de Westkust. Dat drukte de groei, maar niet zo veel. De uitgespaarde kosten aan benzine, stookolie etc zouden gemakkelijk hiertegen moeten opwegen. In april gold een en ander al helemaal niet meer, terwijl de groei volgens de nu bekende cijfers minder dan 1% lijkt.
JP Morgan en Strategas halen de hogere belastingbetalingen als reden aan voor de zwakte in april. Dat zou goed kunnen. Obama is ongemerkt op een soort Clintonomics overgegaan. Clinton kreeg het overheidstekort enorm omlaag op hogere belastinginkomsten op vermogensbelasting en het peace dividend. Dat is nu ineens ook gaande.

(plaatjes Strategas).
Helaas verbetert dit na april niet langer het begrotingstekort van de VS.
Daarvoor stijgen de kosten van Obamacare veel te hard.
De groei in de VS wordt grotendeels gedragen door Obamacare.
Je hebt een meevaller van $120 miljard aan energie. De fiscus neemt daarvan $20 miljard+ en aan gezondheidszorg ben je ook iets als extra $20B kwijt. De fiscus is alleen maar zo naar in maart/april en gedraagt zich weer daarna weer normaal. Niet alleen de federal taxes zijn omhoog, ook de local taxes (huizen zijn meer waard geworden). Maar die negatieve invloed hoort in mei ook voorbij te zijn.


Daarentegen: in de VS stopt men pensioenspaarders steeds meer in annuïteiten. Dan zie je onmiddellijk de negatieve gevolgen van de lage rente. Men wordt steeds meer gedwongen meer te sparen. De jeugd weet dat schuld vies is en houdt zich in met schulden maken. Ze kunnen overigens nog steeds erg moeilijk een huis kopen.

AGMR denkt dat de huidige zwakte tijdelijk is en er weer terugkeer naar de trend komt die sterker wordt in lijn met o.a. de groei van de werkgelegenheid. Investeringen, huizenbouw gedragen zich nog wel volgens de voorspelmodellen en dat houdt verbetering in voor de komende kwartalen. 

De San Francisco FED vindt dat men een potje maakt van de seizoensaanpassingen. Volgens hun aanpassingen was de groei 1,8% in het eerste kwartaal. de Washington FED vindt die studie overigens prutswerk en denkt dat er geen reen is om de seizoenaanpassingen naar boven te brengen voor het eerste kwartaal. 

Ik denk dat groei van de consumptie lager is dan verwacht en dat dit voor ongeveer 1% komt door hogere vermogensbelasting die even opgehoest moet worden in maart/april. De afzwakking van de investeringsgroei is normaal gezien o.a. de olieprijs en andere zaken. Een en ander zal verbeteren volgens de modellen, maar er is nog steeds iets dat de consumptiegroei drukt ten opzichte van de inkomensgroei. dat iets is denk ik de lage rente die hogere pensioenbesparingen veroorzaakt en lager schulden maken van de millennials. Dat blijft voorlopig. Zelfs AGMR denkt dat de groei slechts 2,5% is in de VS in 2015 en zij zitten nooit te laag met hun verwachting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten