10 mei 2015

inflatie na 1950


je ziet de inflatietrend onder Keynesiaans overheidsbeleid. Dat is 3-3,5% inflatie. Zo gaat dat in de jaren 50. Dan komt de loonexplosie met stakingen voor meer loon. 85 gulden schoon per week.
Daarna versnelt de inflatietrend, tot 1981 met het akkoord van Wassenaar. Lonen worden sindsdien gematigd. De winstmarge was verdwenen, de loonquote was tot over de 100% gestegen op de oude cijfers. Na herziening bleken er toch winsten te zijn. De inflatie zwakte enorm af. Na de reietcrisis lijkt er een nieuwe afzwakking gaande. 
Het zou goed kunnen dat de trend van lage inflatie bijna achter de rug is. Het nivelleringsfeestje kan snel beginnen met overmatig groeiende overheidsuitgaven aan zorg. 3,5% inflatie. We kunnen het ons nog nauwelijks voorstellen.

In 1982 wordt door de universiteit de winstdelende hypotheek afgekocht op het maupoleum. De verwachte huurstijging wordt op een niveau van 6% afgekocht.  De pensioenfondsen bij het GAK zoals PME, Koopvaardij krijgen een enorme afkoopsom. De universiteit begaat voor de tweede keer een stommiteit met de onderhandeling van de hyptoheekvoorwaarden. Recentelijk is het afgebroken maupoleum in de vorm van Weesperstaete weer aangekocht door SAREf dat uit het GAK voorkomt. I hhoop dat het half zo'n goede belegging wordt als de winstdelende hypotheek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten