7 mei 2015

club van pessimisten: 10 jaar rente Duitsland terug naar 0, in VS straks ook

Na een bijna vertienvoudiging van de Duitse tienjaarsrente vinden sommige mensen dat je God op blote knieën moet danken voor zulke overdadige rentebeloningen. Neem winst op je onderwegingen op obligaties.
Zelfs de 30 jaar swap rente is gestegen. Het failliet van Nederlandse pensioenfondsen is uitgesteld. Maar gelovers in de lange huidige  trend zien net als de berekeningen van Inker dat de trend richting -1,5% is voor de 30 jaar rente.

Sinds Bill Gross tweette dat de Duitse rente de short van je leven was is de rente omhoog geschoten. Men prijst weer een snel stijgende rente in, al is het niet meer zo wild als in de oude dagen waarin men geloofde dat het nog rechtvaardig was dat je de profeet Mohammed ongestraft mocht  beledigen via het ontvangen van rente, steeds meer rente.

Er is immers niets veranderd. Centrale banken geven aan alleen nog maar aan financiële stabiliteit te denken. daarom doen ze in hun broek om iets onaardigs te doen dat een 10% daling van de S&P te voorkomen.
Economische groei valt tegen, net als elk jaar. In het eerste kwartaal was de groei in de VS waarschijnlijk negatief en in het eerste kwartaal geeft de Atlanta FED eengroei van 1% aan. QE 4 staat daarom voor de deur aldus Gundlach. Loonstijging kun je op je buik schrijven, ook in de komende jaren. De productiviteitsstijging is negatief. Meer dan 2% groei op jaarbasis is een illusie nu de groei van de werkgelegenheid begint af te zwakken.
Japan is de BTW-verhoging niet meer te boven gekomen, in China moeten ze maar wennen aan 6%- groei.Duitsland doet nu alles om een grexit te bewerken. Frankrijk zakt steeds verder weg in het economische moeras.
Bianco wist vandaag weer met een set grafieken aan te komen die een terugval van de olieprijs naar $20 niet onwaarschijnlijk maken.


De club van optimisten stelt dat er recentelijk toch wel een en ander is veranderd.
Er is modelonzekerheid over wat de rente moet zijn. daardoor ging de rente trenden. dat gaat door totdat het momentum te idioot wordt. dat is nu gebeurd. Overigens zijn er allerlei momentumkoopjes verkeerd aan het gaan. Winnaars van de laatste maanden krijgen klappen.
Verder is het deflatiedenken in de vuilnisbak gestopt. In de eurozone vanwege de uitslaande brand van QE, in de VS vanwege de hogere olieprijs en hogere loonkosten.
Maar het ergste is dat er een nieuw thema is ontstaan: het supertaper tantrum thema, misschien verandert de naam nog in triple taper tantrum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten