10 mei 2015

goed nieuws van de afgelopen week: initial claims, rente, winstherzieningen, poep

Initial claims als percentage van de beroepsbevolking staat op het laagste punt aller tijden sinds dat wordt bijgehouden (plaatjeD oug Short). Dat betekent dat de baanonzekerheid nu erg laag is: de kans dat men ontslagen wordt is record laag. Doug Short: De top wordt exact met het einde van de recessie gezet en het dieptepunt is een leading indicator voor een recessie. Die is dan overigens meestal nog wel een jaar of zo weg (7-22 maanden). Ontslagen lopen flink op in de (qua werkgelegenheid kleine) energiesector en dalen elders.

 Scott Grannis houdt ons voor dat we niet al te erg moeten kniezen over de productiviteitsgroeicijfers. Dat gaat over de economie ex de overheid. De overheid krimpt al jaren en de kosten aan ambtenarensalarissen dalen hierdoor als percentage van het BNP. Dat is een stuk productiviteitswinst. Er blijft zo geld over dat ergens anders aan besteed kan worden, de belastingen kunnen zo lager blijven.

En de werkgelegenheidsgroei? Goldilocks returns, was de algemene indruk. Men ziet de neerwaartse aanpassingen over februari en maart als een extra argument dat de FED de rente in juni niet gaat verhogen. We wisten al dat de economische groei over februari en maart zwak was, dus die lagere groei van de werkgelegenheid is niet zo’n verrassing. Geruststellend is juist dat over april de groei van de werkgelegenheid weer is aangetrokken tot mooie groei (ex ambtenaren).

Dan de stijging van de rente. Dat is eigenlijk alleen slecht nieuws als die geforceerd wordt door de FED en de korte rente veel harder stijgt dan de lange rente. Dat was niet het geval: de lange rente steeg veel meer dan de korte. De rente stijgt nu door meer vertrouwen in de toekomst, minder angst voor deflatie.  Crisismaatregelen zijn minder noodzakelijk in de ogen van de centrale banken. Geldgroei inclusief kredietgroei mag in de VS boven de groei van het BNP blijven van de FED. Dat is dus goed nieuws.

Scott Grannis http://scottgrannis.blogspot.nl/2015/05/were-in-early-stages-of-new-bond-bear.html denkt nu samen met Bill Gross dat de periode van dalende rente sinds 1981 voorbij is: "Stanley Druckenmiller, George Soros, Ray Dalio, Jeremy Grantham, among others have warned investors that our 35 year investment supercycle may be exhausted." (5/4/2015): "A Sense of an Ending"
https://www.janus.com/bill-gross-investment-outlook

Indien waar –en ik denk dat het waar is, bij zulke lange cycli kan je er overigens gemakkelijk een paar jaar naast zitten- dan is dit goed nieuws voor de (Nederlandse) pensioenfondsen en verzekeraars. Het wordt dan minder onmogelijk een vermogen op te bouwen dat een inkomen genereert om je golden years te financieren.
Het dieptepunt is dan voor de VS in 2012 gezet (door Draghi's whatever it takes). Net als na 1981 kwam de rente nog een keer bijna terug op de recordniveaus, toen in 1984, nu in 2015. 


Strategas attendeert erop dat het weer beter gaat met de winstverwachtingen in de V. Tot op heden waren ze in lijn met wat gebruikelijk was na 1996. Nu wordt het naar het lijkt iets beter (vooral als de olieprijs geen rare dingen doet).


De medische revolutie, gelukkig ook een permanent thema dat regelmatig nieuwe voorbeelden laat zien. het Parool opende vrijdag met het groots inzetten van aangelengde poep als wondermiddel tegen allerlei kwalen. De medische revolutie schrijdt kakkineus voort

Wat me verder optimistisch stemt is dat als ik de verhalen van de club van pessimisten vergelijk met die van de club van optimisten is dat de pessimisten meer het recente verleden beschrijven en de optimisten meer de toekomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten