31 mei 2015

goed nieuws afgelopen week

Het begint steeds duidelijker te worden dat de soft patch in de VS achter de rug is. De groei lijkt veel minder aan te trekken dan vorig jaar na de krimp in het eerste kwartaal, maar er is verbetering zichtbaar aan het worden.
Iedereen kijkt nu veel te veel naar de cijfers van de Atlanta FED. Een bubbel zou je zeggen. Daar zie je nog niet de cijfers (want die zijn er nog niet) die in het tweede kwartaal de verbetering moeten gaan geven: netto export, overheidsuitgaven en de bouw.

De consument is niet nog meer aan het sparen gegaan zo lijkt het. De consument ziet de daling van de benzineprijzen nu niet langer iets dat zo voorbij is. (plaatje Goldman sachs)

Daardoor durft men iets meer uit te geven van het uitgespaarde benzinegeld.

Met de huizenmarkt gaat het beter. Voor optimistisch verhaal van Josh Brown: (plaatje Barclays) http://thereformedbroker.com/2015/05/29/housing-market-shall-we-say-ballistic/

 Meer hypotheekaanvragen om een huis te kopen. Pending home sales weer omhoog. Met de bouw gaat het nog steeds zeer matig, huizenbouw zit nog steeds op recessieniveau. Er is nu wel meer gezinsvorming, maar dat leidt vooral tot flink grotere vraag naar huurwoningen. Die moeten overigens ook gebouwd worden, Yardeni overdrijft het negatieve er een beetje van. Per saldo is die groei van het aantal gezinnen zeer gunstig voor de economische groei in de VS.


De bijstelling van de groei van het BNP in de VS was iets minder erg dan gevreesd. De bijdrage van de voorraden was kleiner en de negatieve invloed van netto export was groot. Ook de negatieve bijdrage van de overheidsuitgaven zal verbeteren in het tweede kwartaal zo denkt men.
De olieprijs is iets aan het stijgen door afname van de wel zeer hoge olieproductenvoorraden in de VS. Dat wijst op meer vraag, een betere economie. De olieproductie in de VS lijkt te stabiliseren ondanks de enorme daling van het aantal rigs. Men kan kennelijk nog heel wat rendabel produceren bij een olieprijs van $50, ook met fracking.  Diverse bedrijven die olie en gas winnen via fracking durven nog te investeren en geld op te halen, sommige zijn nog steeds heel winstgevend (maar er zijn wat drama’s gaande bij de minder goede bedrijven, die alleen maar kas aan het verbranden waren zoals Einhorn uitlegde).


In de eurozone zie je ex Griekenland een doorgaand herstel. De geldgroei M3 lijkt nu zo’n 5% te groeien en dat is genoeg voor meer groei bij de huidige lage inflatie.
plaatje aegon bij VBA. Investeringen lopen voor. Werkloosheid daalt.
Rusland heeft klap gehad en is aan het herstellen.
Overigens stegen de detailhandelsverkopen over april in Duitsland een niet te versmaden 1,7%.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten