30 mei 2015

De voortdurende stijging van de levensverwachting

Bron http://ourworldindata.org/data/population-growth-vital-statistics/life-expectancy/
In het Westen stijgt sinds de Industriële Revolutie de levensverwachting fors. Als landen rijker worden zie je ineens een buiging van de trend van de levensduur, die gaat dan ineens veel sneller omhoog.
Als je die stijgende trends ziet, dan ben je al snel verbaasd waarom de actuarissen de stijging van de verwachte levensduur zo hebben onderschat in het afgelopen decennium. De belangrijkste reden hiervoor was dat die stijging van de verwachte levensduur de afgelopen eeuwen vooral kwam doordat men veel minder vaak jong stierf, ver voor de pensioendatum. Het aantal levensjaren dat een 65-jarige nog kon verwachten te leven steeg nauwelijks.
Dat is nu aan het veranderen. Je ziet nu aan het plaatje in het geciteerde artikel  dat na 1995 die verwachte levensduur van een 65-jarige ineens behoorlijk aan het stijgen is. Bij hoge leeftijden, vooral 90+, zie je dat de verwachte resterende levensduur nog steeds een bijna horizontale lijn is.
Van de week had je nog een plaatje van de oudste mens door de tijd heen. Je ziet weinig vooruitgang. Je ziet een outlier,  mevrouw Calment die dik 122 jaar werd. Verder zie je dat het verder tot op heden bijna steeds ophoudt bij 116 jaar. Er zijn nu wel veel meer mensen die dicht bij de record hoge leeftijd liggen. De huidige is maar 44 dagen ouder dan nummer 2. Wel zie je dat je voor 1970 al op 110 jarige leeftijd de oudste vrouw ter wereld kon zijn (mannen zijn dat hoogst zelden), maar nu moet je echt 114+ zijn.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten